Jordanien

Staden Petra i Jordanien är såå mycket mäktigare i verkligeheten
 

Resor till Jordanien - Fullspäckat!

Välkommen till Jordanien! Jordanier uppskattar turister och deras gästvänlighet märks verkligen av. Ung och gammal, rik och fattig, miltär och polis - alla kommer att möta dig med ett stort leende på läpparna. Landet är litet, men sevärdheterna är många. Boka din resa till Jordanien hos KILROY travels!

Kungadömet Hashemite, Jordanien, är ett litet arabiskt land i Mellanöstern som sträcker sig från de södra delarna av den syriska öknen ner till Aqabas Golf. Landet gränsar till Syrien i norr, Irak i nordöst, Israel i väst och Saudiarabien i öst och syd. Befolkningen är uppskattningsvis 6.2 miljoner och den populäre kung Abdullah II leder landet. Vill du se de bästa av Jordanien rekommenderar vi turen  Highlights of Jordan. Är du sugen på att upptäcka både Jordanien och Egypten kan du hänga med på  Egypt & Jordan Adventure! Du kommer få riktigt kul!

Amman

Jordaniens huvudstad Amman är landets största stad. Den är belägen på sju kullar, vilka finns representerade som sju stjärnor på landets flagga. Upplev den välplanerade staden, de luftiga förorterna, den moderna shoppingen, den sorlande gamla stan, citadellet och den romerska amfiteatern. Besök bazaarerna i den äldre stadsdelen, och var beredd på att ta emot chai thé från affärsbiträden som en vänlig gest - men också som en del av förhandlingsprocessen. 

I Amman kan du också besöka den näst längsta, fristående, flaggstången i världen. Bortsett från Nord Korea som "egentligen" har den längsta, men som stöds upp av kablar, finns den längsta i Uzbekistan.

Jerash

En timmes bilfärd norr om Amman hittar du de forntida romanska ruinerna i Jerash. Det här stället är perfekt som en dagstripp från Amman. Hyr en taxi som kan ta dig fram och tillbaka, det kostar ungefär 30 dollar och då väntar den medan du upplever staden. Ta dig tid och njut av det spektakulära skådespelet. Jerash har fler sevärdheter som tex en romersk amfiteater, Artemis tempel, Hadrians valv och det ovala forumet. Jerash är i dagsläget den näst populäraste turistattraktionen i Jordanien, efter Petras fantastiska ruiner.  

Döda havet

Om du befinner dig i Jordanien en het och klar dag, så är en tripp till Döda havet ett måste! Utmed strandremsan hittar du en uppsjö Spa-anläggningar, majoriteten av dem väldigt dyra, men det finns även allmänna stränder att utforska. En av de populäraste stränderna för både turister och jordanier är Amman Beach. Här kan du njuta av ett härligt poolområde och strand, som dessutom har en låg inträdesavgift. För att det inte ska gå någon nöd på gästerna finns bekvämligheter som dusch, toalett, restaurang och souvenirshop. 

Att ta sig ett dopp i Döda havet är verkligen en häftig upplevelse. Man vet att man kommer flyta, men man kan inte riktigt greppa innebörden av det innan man verkligen provar. Om man går ut i vattnet så kommer man så fort fötterna inte längre når botten, poppa upp som en kork. Man behöver inte göra någon som helst ansträngning, man flyter ändå, och känslan är fantastisk!!! Simma kan du glömma, det går helt enkelt inte. Så ta en öl, sätt dig ner i vattnet och ta det lugnt istället : )  

Petra

I juli 2007 blev staden Petra utsedd till ett av världens nya underverk, och det är Petra de flesta känner igen när det kommer till Jordanien. Men den antika staden är så mycket pampigare i verkligheten. Platsen förblev okänd för västvärlden fram till 1812, då den schweiziska upptäcktsresanden Johann Ludwig Burckhardt introducerade staden för vår del av världen. Staden är ett måste då du besöker Jordanien, här finns otroligt mycket att se och upptäcka! 

Wadi Rum

I Wadi Rum kan du uppleva fantastiska ökenlandskap och vackra bergsformationer och testa också att åka på kamelsafari. Här kan du också ta chansen och spendera natten i ett beduinläger, mitt i öknen, och lyssna till tystnaden medan du ligger under stjärnorna. Riktigt häftigt!

Aqaba

Aqaba är Jordaniens enda hamn och staden har många fina strandremsor. Aqaba erbjuder strålande dyk- och snorklingsmöjligheter bara några meter från strandkanten. Tar man bilen ligger staden 3-4 timmar från Amman.

Klimat

Det karakteristiska med det jordanska vädret är de väldiga kontrasterna mellan regnsäsongen, som sträcker sig från november till mars, och det semitorra vädret som råder övriga månader. Med sina heta, torra somrar och kalla vitrar, då största delen av nederbörden faller, har Jordanien ett typiskt Medelhavsklimat. Man kan besöka landet året runt. 

Hur man tar sig runt?

Jordanien är ett relativt litet land och att ta sig runt är billigt. Det enklaste sättet att färdas är genom att hyra en taxi som tar dig dit du vill. Det är också smidigt att hyra bil i Jordanien. Vägarna är i bra skick, avstånden korta och det finns tillräckligt med vägskyltar för att man inte skall irra bort sig. Det finns också många kontrollposteringar runt om i landet. Jordanien är ett säkert och roligt land att upptäcka på egen hand.   Boka flyg, boende och upplevelser online, eller kontakta någon av våra duktiga reseexperter! Vi hjälper dig gärna!

Kontakt