Oman

Marknad i Omans huvudstad Muscat
 

Resor till Oman - ett arabiskt äventyr!

På en resa till Oman kommer alla möta dig med att säga "Ahlan wa Sahlan" som betyder "Du är välkommen!" För det är vad resenärerna i Oman är, välkomna! Oman kommer att uppfylla alla dina drömmar om tusen och en natts alla äventyr. Boka din resa till Oman och Mellanöstern hos KILROY travels!

Befolkningen är otroligt gästvänliga men landet har långt ifrån överrumplats av turister. Med en befolkningstäthet som är tio gånger lägre än i Europa, känner man sig ofta som den enda resenären här, vilket är rätt häftigt. Oman har 2700km ödsliga sandstränder och det mesta av landet är täckt av öknen. Genom landets nya vägar är öknen numera lättillgänglig för den som önskar att göra utflykter hit.

Oman med sina sultaner är ett modernt men konservativ arabiskt land, som gör en dygd av att bevara arabiska traditioner. Folket är mycket pragmatiska, även i förhållande till religion, och du känner dig inte lika bunden av islamiska regler som i till exempel Iran, på andra sidan av viken. Det är dock viktigt att du klär dig rätt, kvinnor bör täcka axlar och knän och män bör bära långbyxor.

Huvudstaden Muscat

Inklämd mellan taggiga berg och det blå havet i Omanbukten ligger Omans huvudstad, Muscat. Staden är snygg och enhetlig, och är för många besökare den första anhalten på en resa till Oman. Husen är byggda i traditionell vit arabisk stil, även McDonalds (ja, de finns här också) är byggt i traditionell vit arabisk stil med kupoler och välvda fönster. Muscat är på många sätt mycket trevligt, och staden är en av få städer i Oman där även kvinnor kan sitta ute och äta på restauranger. Caféer är dock främst reserverade för männen. Går du ner till hamnen kan du se ut över vattnet och de stora containerfartygen som passerar in och ut ur hamnen. Ett annat tips är att besöka det vackra Souq och stadens museum. Men det bästa av allt är att Muscat är en billig inkörsport till den arabiska halvön, i ett land som erbjuder mycket mer än denna stiliga huvudstad.

Raz Al-Jinz - tusentals gröna sköldpaddor!

Vid den östligaste punkten på den arabiska halvön fortplantar sig tusentals av de utrotningshotade gröna sköldpaddorna. Mitt i natten kan man komma riktigt nära de utsatta sköldpaddorna när de tar sig in till stranden för att fylla sina sandbon med ägg. Det är en otroligt vacker syn, och lite melankolisk att därefter se de stora sköldpaddorna spolas bort alldeles ensamma i de löddriga havsvågorna.

Ökenresa i Sharqiya Sands

Du har inte sett Oman förrän du har stannat till under stjärnorna på Sharqiya Sands. Öknen sträcker sig över ett stort område, ett par hundra kilometer söder om Muscat. Vill du undvika att gå vilse bland all sand? Då rekommenderar vi dig att åka på en guidad tur. I en tur ingår boende i palmhyddor eller under stjärnhimlen, kamelturer, traditionell mat, sång, dans, lägereld, vattenpipa och att köra fyrhjuling. Detta är ett absolut måste på din resa till Oman!

Kvinnomarknaden i Ibra

Om du kör genom den lilla staden Ibra på en onsdag, kanske på väg till Sharqiya Sands, då har du tur! Onsdagar är nämligen den dag i veckan då kvinnorna håller i en marknad här. Överallt syns kvinnor klädda i traditionella beduin-kläder i ljusrött och grönt med masker på sina ansikten. Kvinnorna kommer från lokala byar och säljer bland annat handbroderad guldspets som är otroligt vacker. Även om det är en kvinnomarknad är självklart männen också tillåtna att besöka marknaden!

Koppla av i Nizwa

I mitten av Hajarbergen ligger Nizwa. Härifrån kan du göra dagsutflykter till ett par vackra historiska sevärdheter, men också natursköna platser och utsiktsställen som ligger i närheten. Själva staden Nizwa är ett vänligt ställe, och här hittar du liksom i Muscat, caféer och restauranger där det är tillåtet för kvinnor att slappna av och njuta av dagen offentligt. När du är i Nizwas bör du passa på att besöka stadens fästning, och naturligtvis stadens Souq. Hit kommer människor från sina små byar för att utföra handel av djur, fisk och kläder. Nära Nizwa ligger Al-Hoota Cave, som är en lite dyrare upplevelse, men verkligen värt alla pengarna. Tänk bara på att boka ditt besök i förväg!

Höga höjder vid Jebel Sham

Det är från Nizwah du åker till Jebel Shams, Omans högsta berg på 3075m. Berget är mest känt för sina branta raviner, som faller 1000m rakt ner. Ravinerna bär namnet Whadi Ghul, men är mer känd som "Arabiens Grand Canyon". Du kan köra hela vägen upp hit, och lyckligtvis har nu ett järnstaket satts upp för att i förebyggande syfte skydda oförsiktiga mot ett fritt fall på en kilometer. På toppen kan man nästan ostört njuta av den spektakulära utsikten, och varför inte passa på att ha en picknick? Det finns inga affärer här, bara öknen, klippor och en liten bris... plus några mattförsäljare som tror att alla turister när som helst och var som helst vill köpa mattor!

Resa till och runt Oman

Av en eller annan anledning har inte backpackers upptäckt Oman ännu. Men det är faktiskt ett ganska billigt ställe att resa runt på, speciellt om du undviker hotell och håller dig till camping. Maten är billig, och om du hyr en bil och campar, kan du komma undan med en mindre budget. En liter bensin kostar till exempel bara 25 cent! Då sommarmånaderna har en tryckande hetta som hänger över landet, rekommenderar vi att man reser till Oman mellan november och mars. 

Kontakt