Marocko

Marocko, kameltur i öknen
 

Resor till Marocko - Färgstarka kontraster

Marocko är ett kontrasternas land och utforskar man det får man garanterat minnen för livet; vidsträckta stränder, torra öknar, gröna palmoaser och dramatiska berg är bara några exempel. Marocko är så mycket mer än turistiga Agadir, det märker man ganska snart då man reser runt och för att lära känna landet. Boka din resa till Marocko hos KILROY travels!

Storstäder, byar och underbara hålor

I Marocko hittar man allt ifrån pulserande storstäder till små charmiga, orörda byar där ingen turist någonsin satt sin fot (känns det som i alla fall). Marrakech är en färgstark storstad som myllrar av folk och där man bjuds på ett virvlande tempo. Ett måste när man är där är att ta sig till det väldiga torget Djema el Fna som dag som natt är ett händelsernas centrum. Några timmars bussfärd därifrån, vid kusten, ligger pittoreska Essaouira, en stad som charmar alla (Bob Marley och Jimi Hendrix inräknade) och som har en härlig, avslappnad surfslöja över sig. Vill man leva typiskt, opretentiöst turistliv och njuta av milslånga stränder är Agadir ett bra alternativ. Tar man sig mer norröver hittar man den intressanta staden Casablanca som man snabbt inser har väldigt lite (för att inte säga noll) att göra med klassiker med samma namn.

Huvudstaden Rabat

I Rabat möts du av en avslappnad och europeisk känsla och det finns både vackert att se och intressant att uppleva när man väl är där. Ett hett tips och en upplevelse som inte kan göra någon besviken är att bila (eller cykla, men då kommer man nog inte lika långt..) runt Atlasbergen. Där får man synintryck som aldrig lämnar näthinnan och man bjuds på ett ofantligt dramatiskt landskap; ärrade berg, djupa dalar, små porlande sjöar och gröna palmoaser. Väster om området tar öknen över, mäktig och oändlig (känns det som), och en dromedarfärd över den heta sanden är en häftig upplevelse som rekommenderas varmt. Det finns även oändligt många små orörda, charmiga byar både söder- och norröver och hur man än åker stöter man garanterat på någon av dem. Några pärlor är Ait Benhaddou, Skoura och Todra Gorge och vid ett besök känner man inte bara av den relaxade stämningen utan får även en rejäl historisk dos. Överallt ser man maffiga kasbah:s, som är en slags fort gjorda av lera och halm som byggdes för flera, flera hundra år sedan.         

Hungrig eller törstig?

Något man inte kan (läs: varken bokstavligen kan eller vill) missa är den typiska rätten tajine; en maträtt som tillagas i lerkärl och består av kött, ofta lamm och kyckling, eller fisk och en massa grönsaker. Rätten finns, utan att överdriva, på alla menyer i hela landet. En annan typisk rätt är couscousen, som blandas med diverse grönsaker och kött och som man nästan inte kan tröttna på. Torkad frukt, som dadlar, aprikoser och plommon är också vanliga inslag. Eftersom en 99 procent av alla marockaner är muslimer så kan det där med alkohol vara lite känsligt och på många restauranger något man inte kan beställa. Det är däremot inget man märker av om man besöker typiskt turistiga ställen, eller vissa restauranger i de större städerna. Te dricker man desto mer av när man besöker landet, små doser flera gånger om dagen. Den vanligaste sorten är det traditionella minttet; sött och uppfriskande (om det inte är jord i, vilket händer ibland). Färskpressad apelsinjuice är också någonting man skall passa på att svalka sig med i Marocko. Apelsinerna är perfekt sötsyrliga och priset är en spottstyver i jämförelse med chockpriserna hemma i Sverige.

KILROYs tips!

En sak man skall hålla i minnet då man reser i Marocko är att man måsta PRUTA. Många gånger kan man ta i ganska mycket i sitt prutande och ha som regel att inte starta vid mindre än halva priset. Marknader är något det kryllar av i Marocko och där kan man fynda allt från kläder och keramikhantverk till kryddor och torkad frukt. Ett måste i upplevelseväg där du får testa dina pruttalanger. Se till att kolla upp festivalutbudet i landet innan du åker. Varje år anordnas många sköna festivaler, både i de större städerna och i några av de pittoreska byarna. Till Marocko kan man åka hela året, men de flesta föredrar perioden mellan våren och hösten (sett ur Sverigrsynpunkt). Under högsommarmånaderna kan temperaturen nå hööga höjder, så är man rädd för hetta ska man åka innan eller efter. Tänk också på att vädret varierar mellan de olika delarna av landet så för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att kolla upp de områden man tänker besöka mer exakt.    Genom KILROY kan du boka massor av spännande upplevelseturer med varierande längd. En som täcker ALLA Marockos höjdpunkter är 14-dagarsturen Highlights of Morocco. Om du vill ha en kortare och lite mera komprimerad tur är Moroccos Kasbahs and Desert på 8 dagar ett bra alternativ.

Kontakt