Victoria Falls

Bilvägen längs Victoriafallen - akta så ni inte blir helt dyblöta :)
 

Resor till Victoria Falls
- Oemotståndligt!

Det finns inte ord nog för att beskriva det otroliga naturundret Victoria Falls. Vattenfallet är på många sätt det största i världen. Förutom att vattenfallet har en väldigt udda form så finns här ett stort utbud av ett fantastiskt djurliv. Boka din resa till Victoria Falls hos KILROY travels!

Victoria Falls

Victoriafallen ligger i den övre delen av Zambezi floden, mellan länderna Zambia och Zimbabwe. Det är med på UNESCOs världsarvslista. Du kan komma till fallen antingen från Livingstone, Zambia eller Victoria Falls (staden) i Zimbabwe. Fallet är döpt av den skotska utforskaren David Livingstone och namnet Victoria falls används i Zimbabwe. I Zambia däremot har den ett annat namn, Mosi-oa-Tunya, som betyder "åska och rök". Fallet är varken det högsta eller bredaste, men har ändå gjort anspråk på att vara det största fallet i världen. När du går genom parken får du chansen att gå längs den 1.7 kilometer långa asfalterade vägen som är skapad vid spetsen av klyftan och ger dig en helt fantastisk vy över fallet. Under regnsäsongen så känns det som att gå igenom en häftig regnstorm då vattnet kastas flera hundra meter över ytan och vattnet dånar förbi bara 60 meter ifrån dig. 

Staden Victoria Falls reflekterar inget av det riktiga Zimbabwe. Kolonistäderna ter sig som små oaser och kan kännas som lite "out-of-place" med tanke på de omständigheter som Zimbabwe har haft. Att gå ifrån stadskärnan till vattenfallet tar cirka 10 minuter. Tänk på att du kan möta allt ifrån en elefant till bufflar på vägen dit. Så se till att hålla dig på vägen! Staden har en bank (som du inte bör använda!), ett flertal stora hotell komplex både i och utanför staden, restauranger och souvenirbutiker. Besök även den lokala hantverksmarknaden där du kan hitta de finaste handgjorda verken i hela Afrika.

Att göra

Om du har möjlighet, ta en helikopter tur över vattenfallet. De tar vanligtvis cirka 100 USD för en 10 minuters tur, men pengarna är väl investerade! Ta med dig din kamera då du kommer kunna få fantasiskt bra bilder! Victoriafallen är även känt för att vara ett paradis för adrenalinfyllda aktiviteter. Ett flertal val av olika utmaningar finns tillgängliga, till exempel bungy jump, gorge swing och forsränning. Säkerhet kommer först här lika väl som på andra ställen, så var inte orolig om du skulle vilja pröva på! Du kan även spendera din tid på en safaritur i Victoria Falls National Park, eller åk på en tur till Chobe National Park i Botswana. En kryssning på Zambezi River är högt rekommenderat och de tar dig nära fallen. Solnedgången på Zambezi är helt fantastisk och om du har tur så kommer du att få se både krokodiler och stora grupper av flodhästar.

Att ta sig runt

Taxi är billigt och lätt att få tag på. Men bor du i den centrala delen av staden så finns det mesta inom gångavstånd. Gå inte runt själv efter solnedgång, alla djur går fritt och du vill väl inte springa på en buffel eller noshörning i en mörk gränd!

KILROYs tips!

Besök restaurangen "The Boma" för fantastiska kötträtter och utsökt barbecue. På restaurangen kommer du bli klädd i traditionella Zimbabwe kläder och om de frågar om du vill äta "Mopani worms" så bör du veta att det är larver, Inget för känsliga magar!

Kontakt