Borneo (indonesiska)

Strand, Borneo
 

Resor till Borneo - Outforskad regnskog

Dyk djupt in i Kalimantans regnskog eller vandra i nationalparker. Besök de inhemska byarna som är rika på traditionell kultur eller spana på fantastiska fiskar vid öarna utanför kusten. Upplev den outforskade sidan av Borneo, innan alla andra gör det! Boka din resa till Borneo hos KILROY travels!

Ett bra sätt att utforska den indonesiska sidan av Borneo är till fots. Det finns vandringsspår mellan byarna i östra Kalimantan, i Krayan distriktet runt Long Bawan, och i södra Loksado (distriktet i Meratus bergen). De sägs att vandringslederna i Kayan Mentarang är perfekta och har få turister. Kom ihåg att kontrollera vägförhållandena, innan du beger dig ut i skogen och förbered dig på att blir smutsig. Ta med gummistövlarna!

Forsränning

Det finns några utmanade floder för den som är intresserad av forsränning. Sträckan från Loksado till Muara Hatip och därifrån till Batu Laki, såväl som Gohong Rawai, anses vara bra för forsränning. Se däremot upp för sluttningarna.

Dykning

Ta dig till de kustnära öarna som t.ex övärlden Derawan-Sangalaki utanför Berau, i östra Kalimantan. Den är känd för sina fantastiska dykplatser. Det finns färggranna korallrev, stora Manta Rays och sköldpaddor. Se upp för maneter! I västra Kalimantan är Karimata känd för sitt stora korallrev och i söder finns Pulau Laut och Seuku.

Att ta sig runt

Vägarna på Kalimantan är i dåligt skick och att ta sig runt tar tid. Du kan använda Becas (trehjulingstaxis för två personer) i de större städerna på Kalimantan, men det finns även vanlig taxi. Det går också bra att båtluffa.  De flesta internationella flyg landar i Jakarta, men de finns även flyg till Kalimantan. Det går hyfsat snabbt med färja mellan Indonesien och Malaysia. Om du vill resa från den malaysiska delen av Borneo, är det enklast att ta sig över gränsen mellan delstaten Sarawak och västra Kalimantan. Du kan även ta en motorbåt från Tawau i Sabah till Tarakan eller Nunukan i öst, men då behöver du ordna visum innan.

När ska du åka

Det är oftast bäst att åka från juli-augusti, då det är torrperiod och vandringsspåren är som bäst. De är även torrt i november och mars. Januari och december är den sämsta tiden, då det är regnperiod.

KILROY rekommenderar

Om du har ont om tid, välj en region att utforska ordentligt. Kalimantanområdet är jättestort! Om du reser ensam, försök lära dig några vanliga ord och fraser på Bahasa, det gångbara språket, många kan inte engelska. Tänk på att Indonesien är ekologiskt rikt med massor av fuktig regnskog, som nuförtiden skövlats mycket av illegal skogsavverkning och överexploation. Var en ansvarsfull resenär och köp inga regnskogsträprodukter!

Säkerhet

Vi vill varna för att dricka lokal sprit, under 2011 - 2012 har det skett ett antal fall av metanol förgiftning i Indonesien och framförallt på Bali, Lombok och Gili-öarna. Drick aldrig något som du inte vet vad det är och helst bara ur flaskor som du ser på när de öppnas.

Kontakt