Indonesien

Besök någon av Indonesiens paradisstränder
 

Resor till Indonesien - ett land av öar!

Indonesien är öarnas land, bestående av 18,108 öar. En stor del av öarna är fortfarande outforskade, bara 6,000 öar är befolkade. Ögruppen är känd för att vara en av de största på jorden. Boka din resa till Indonesien hos KILROY!

Indonesien gränsar till Malaysia, Australien, och Filippinerna. Här finns en intressant mix av olika kulturer. Det talas ca 450 olika språk och det finns 320 olika etniska grupper. Merparten av befolkningen är muslimer. På grund av den stora blandningen av olika etniska grupper, finns det många festivaler året om som är värda ett besök. Se Torajan funeral feasts som hålls i centrala Sulawesi mellan augusti och oktober, Larantuka - öns påskparad samt självklart det balinesiska nyåret som hålls runt mars-april.

Sagolandet

Indonesien är backpacker-resenärens sagoland. Det finns många varierande platser att se och saker att uppleva. Bali är kanske den mest kända turistdestinationen, men även Sumatra, Lombok samt Kalimantan (på ön Borneo) är platser värda ett besök under din resa. Kolla in Kelimutusjöarna som ligger i vulkankraters nära staden Moni. Pröva en djungelvandring i Lomboks regnskogar, dyk i Sumatras klara vatten och gå vilse i Kalimantrans vildmark! Ta en liten båt från Bukit Lawang, åk till Bohorok Orangutang Viewing center och få möjligheten att komma nära orangutangerna. Centret hjälper djuren att återgå till sin naturliga miljö efter liv i fångenskap. Se våra äventyrsresor i Indonesien.

Ön Java och staden Jakarta

Ön Java är den populäraste av alla Indonesiska öar. Den erbjuder allt från aktiva vulkaner till historiska 1000-talsmonument. Indonesiens huvudstad Jakarta är belägen på ön Java. Staden är starkt förorenad, men den är även regionens mest spännande metropol. Vissa älskar den, andra upplever den som bullrig och kaotisk. Jakarta har många marknader och ett stort palats som sultanerna döpt till Kraton. Besök Taman Mini Indonesia Indah cultural park i Jakarta för att se traditionella hus och kulturella uppträdanden (söndagar). Prambanan är också sevärt - det största hinduistiska tempelområdet i landet.

Borobudur

Borobudur är beläget i centrala söder och Javacentret för javanesisk kultur och skön konst. Missa inte den 1200 åriga buddistiska reliken Borobudur stupa. Detta väldiga och mystiska monument som även omfattar en liten kulle finns med på UNESCOs världsarvslista. Buddhastatyerna finns på insidan av stupan. Det är fantastiskt läckert att anlända i gryningen, se och höra djungeln vakna och beskåda templet i soluppgången. En gång om året har buddisterna sitt Vesak-firande här. Du tar dig hit med buss från Yogyakarta.

Dykning

Här finns några av världens mest extraordinära plaster för dykning! Flera tusen kilometer av långa rev, bidrar till otroliga dykplatser med biologisk mångfald. Några exempel är Sulawesi som erbjuder en stor variation, dykning kring vrak utanför Makassar stad samt dykning vid korallväggar runt Bunaken National Marine Park. Du kan få se hajar, sköldpaddor och vackra koraller. De flesta dykare åker på dykutflykter, sk liveaboard.

Trekking

Klättra upp och se den otroliga soluppgången från Jawan vulkanen Mt Merapi eller vandra kring dalarna runt vulkanen Bromo. Hit kommer turister från hela världen för att vandra. Gonung Bromo är en tidig morgonvandring som korsar den vackra "sand sea" i berget. Njut av soluppgången från kratern - det kommer du aldrig att glömma! Vandring kan du även göra i den exotiska nationalparken Lore Lindu National Park, där du inte kommer att se mycket turister. Många inhemska stammar bor i området. Besökscentret ligger efter cirka en kilometers vandring från byn Kamarora. Det finns många enkla kilometersvandringar. T.ex. till varma källor i Kadidia eller till stora vattenfall. Om du vill göra en längre vandring, kan guide ordnas. Djurlivet är rikt med bl.a stora fjärilar och fåglar.

Att ta sig runt

De flesta internationella flygen ankommer och avgår från Jakarta. Taxi är ett bra sätt att ta sig runt. Silver Bird och Blue bird är de mest pålitliga taxibolagen. Det finns inrikesflyg till Bali, Denpasar och Yogyakarta. Snabba färjeanslutningar finns mellan Indonesien och Malaysia samt inrikes. Du kan också ta motorbåt mellan platser såsom östra kustens Kalimantan till Malaysias Sabah. De lokala bussarna är billiga och med dessa får du inblick i invånarnas lokala kultur. Expressbussarna är snabbare, har högre kvalitet och kostar mer. Buss är oftast ett bättre färdmedel än tåg.

När ska man åka?

Den regniga men heta säsongen sträcker sig mellan oktober och april. Detta är den bästa tiden att åka till Indonesien! Januari till februari är oftast de regnigaste månaderna. Norra öarna tenderar att vara regniga året om. Från maj till september är det oftast varmt och torrt.

Säkerhet

Vi vill varna för att dricka lokal sprit, under 2011 - 2012 har det skett ett antal fall av metanol förgiftning i Indonesien och framförallt på Bali, Lombok och Gili-öarna. Drick aldrig något som du inte vet vad det är och helst bara ur flaskor som du ser på när de öppnas.

I allmänhet är säkerheten i landet god, men landet har drabbats av olika naturkatastrofer de senaste åren. Det har varit några väldigt starka jordbävningar på ön Sumatra. Konflikter mellan några områden i Sulawesi måste uppmärksammas. Kolla upp säkerhetssituationen när du planerar din resa till Aceh, centrala Sulawesi, Maluku eller Papua. Man avråder att ta sig nära Keludvulkanen på östra Java. Området har haft alarmstatus sedan slutet på 2007 pga eventuella vulkanutbrott. Andra aktiva vulkaner är Merapi i centrala Java och Karangetang på Siauön. Generellt, följ nyheterna oavsett vart du befinner dig! Se upp för ficktjuvar på de lokala färdmedlen i Jakarta.

Notera även att Indonesien är ekologiskt rikt land med fuktiga tropiska skogar. Nuförtiden försvinner dessa dock i rask takt på grund av illegal skogsavverkning samt överexploatering. Var en ansvarsfull medveten resenär och handla inte tropiska träprodukter! 

Kontakt