Kina

Den kinesiska muren, Kina
 

Resor till Kina - Störst i Öst

Utforska en av världens äldsta civilisationer i en av världens snabbast växande ekonomier. Res från vinter till sommar eller från buddistiska till muslimska territorier. Kinas välutvecklade infrastruktur gör det lätt att ta sig runt även om den gigantiska ytan gör det svårt att täcka in hela landet under ett besök. Boka din resa till Kina hos KILROY travels!

Förbered dig på att möta massiva folkmassor myllrandes runtomkring dig, här bor ändå 1,3 miljarder människor, genomträngande oljud och odefinierbara dofter från gatorna och kaos rent generellt. Med detta inte sagt att du inte kommer att tycka om vad du ser och hör. Den omfattande kinesiska historien sträcker sig tillbaka ungefär 5000 (!) år i tiden. Genomgående för hela landet har de många forntida skatterna återställts relativt bra och har förvandlats till spännande sevärdheter. Du kommer att häpna över de gamla kinesernas byggnadskapacitet när du till exempel spanar in den kinesiska muren och den förbjudna staden. 

Beijing

Efter OS 2008 är det inte många som inte känner till att Peking numera heter Beijing. Oavsett vad man säger - här finns ofantligt mycket att uppleva! Undvik om möjligt alltid de kinesiska helgdagarna. Under vintern är det färre turister men förstås också kallt. Har man inte vandrat på den kinesiska muren har man inte besökt Beijing! Vanligaste och närmaste platsen är Bandaling. Men om du bara tar dig en liten bit längre bort, från Simatái till Jinshanling, behöver du inte alls trängas med så mycket folk och får en mer genuin upplevelse.

Förutom muren finns här en uppsjö av sevärda platser som Himmelska fridens torg, Maos Mausoleum, Förbjudna staden, Himmelens tempel, Sommarpalatset och Minggravarna. När du har sett alla de stora attraktionerna kan du hyra en cykel och utforska de traditionella områdena som finns kvar, de så kallade hutongerna. Och om ditt schema är inte allt för tajt rekommenderas ett besök i staden Qingdao. Ta tåget till en av stadens stränder för att njuta av det germanska arvet i hemstaden för landets största ölmärke.

Kryssa på Yangtzefloden

Kryssa på Yangtzefloden (Gula floden) som är världens fjärde längsta flod. Du får se det branta klipporna vid de tre ravinerna där man numera finner en jätte stor kraftverksdamm. Hyr din egen kabin från Yichang till Chongqing och njut av en flerdagskryssning. Och om du inte fått nog av karaoke barer i storstan finns det även en ombord…

Shanghai

Om Beijing är det politiska centrat är Shanghai det ekonomiska. Staden går inte att jämföra med någon annan. Väst möter öst. En promenad längs the Bund vid floden en vacker dag greppar essensen av Shanghai på ett ganska bra sätt. Bakom dig de välupplysta franska kolonial-byggnaderna, på andra sidan det nybyggda Pudong-området, fullt av excentriska skyskrapor varav några i sig är väl värda ett besök. Du kan med lätthet spendera ett par timmar avnjutandes den sinnesrubbade utsikten från åttioåttonde våningen i Jinmao-byggnaden. Två kvarter bort från the Bund hittar du den neonupplysta Nanjing Lu, en av världens största bildskärmar som visar prov på den kinesiska kapitalismen. Har du tid åk på en flerdagsutflykt till trädgårdarna i Hangzhou och Suzhou. Hangzhous har en berömd sjö, West Lake och teplantage i det närliggande området.

Bestig Kinas heliga toppar

De fem heliga bergen som utspridda runtom i landet och viktiga mål för pilgrimsfärder. Taishan anses av många som det förnämsta utav de fem. Efter det att du knatat upp de 7,000 trappstegen belönas du med spänningen av att vandra runt bland ett 20-tal forntida byggnader samt en vidunderlig utsikt. Soluppgångarna verkar mest poppis. Gör man denna bestigning garanteras man dessutom bli över 100 år gammal!

Yangshuo

Planerar du att åka till den södra delen av landet är en visit till Yangshuo ett absolut måste. Ta en båttur på Lí Jiang eller retirera till någon närliggande by för en stunds vila och njut av de spektakulära formerna av de omgivande sockertoppsbergen som reser sig ur den subtropiska regnskogen. Här kan du också cykla bland risfälten och utforska grottor. Och gillar du att äta extremt annorlunda mat är detta mekka för dig.

Fly till väst

Hoppa på ett bekvämt nattåg som går via Sidenvägen till de västra delarna av landet. Besök en av landets mest värdefulla historiska skatter: Terrakottaarmén i närheten av Xi'an som består av 8000 soldater som stått i givakt i över 2000 år. Efter det besöket bestiger du den välrestaurerade gamla stadsmuren och strosa runt i de muslimska kvarteren. Där kan du besöka den gamla moskén och förlora dig själv bland gatorna och marknaderna vilka är överfulla av nyslaktade grisar och lamm.

Vidare längs Sidenvägen följer städer som Urumqi och Turpan där gatorna  kryllar av olika nationaliteter. Det är överraskande rent och avslappnat och det finns tillräckligt att se för att hålla dig sysselsatt i flera dagar. Även fast vinrankorna ger en del skugga bör du inte åka under sommaren eftersom de höga temperaturerna kommer att trötta ut dig. Istället bör du resa runt i de bisarra och nyckfulla höglandsplatåerna som är en del av Tibet. Att ta sig runt i dessa områden är svårare och kräver viss planering och förberedelse. En fyrhjulsdriven bil är ett måste för att ta sig från punkt A till B. Din långa resa kommer att belöna dig med uppenbarelsen av det berömda Potala-palatset i Lhasa. Se till att inte missa de livfulla omgivningarna kring Jokhang templet.

Det lantliga Kina

Att övernatta på en "Nong jia le" är ett trevlig alternativ till vandrarhemmen i stan. Du bor i ett rum med enkla faciliteter precis som bönderna själva. Charmen med det hela kompenserar för eventuell obekvämlighet. Kanske är det din lunch som springer omkring på gårdsplanen samma morgon? För att höja din upplevelse är det bra om du kunnat plugga in lite grundläggande kinesiska eller ta med en kinesisktalande vän.

Gatuliv hela dagen

Tveka inte att pröva på maten i någon av gatustånden. Även om det kanske ser ohygieniskt ut kommer det förmodligen smaka smaskens och passa backpacking-resekassan mer än väl. Välj mat genom att peka ut ingredienser och se på undertiden din gourmetmåltid tillagas över en träkolsgrill. Sätt dig på trottoaren, snacka med lokalbefolkningen och utmana dem i en omgång "campei"… och drick tills du når botten. Din kväll i det kinesiska vardagslivet på stan når sin kulmen när du blir medbjuden av en grupp för att sjunga karaoke på någon bar och dricka några Qingdao-öl. Och när natten är över och du ska tassa hemåt kan du passa på att få lite motion genom att delta i en tai chi-session som hålls i ottan i parken runt hörnet av ditt hotell. Eller kanske ett ännu bättre alternativ, ställ klockan på ringning extra tidigt en morgon så får du förmodligen ut mer av din tai chi lektion.

Utlandsstudier eller klassresa till Kina

KILROY är även experter på att hjälpa dig att hitta relevanta universitet & studier i Kina, samt på att skräddarsy klassresor till Kina för grupper på minst 10 personer.

Kontakt