Borneo (malaysiska)

Sködpadda Borneo
 

Resor till Borneo - ett lite ovanligare resmål

Borneo är världens tredje största ö och med sin unika regnskog, exotiska djurliv och vackra vita sandstränder är det något du måste uppleva åtminstone en gång i livet. Ön är ett paradis och kan besökas när som helst under året!

Borneo är uppdelat mellan tre länder – Malaysia, Indonesien och Brunei.

Delstaten Sabah

Kota Kinabalu i delstaten Sabah är en charmerande stad belägen mellan djungeln och det sydkinesiska havet. Det är en inkörsport till Borneo och allt vad ön har att erbjuda - hela omgivningen är unik när det gäller biologisk mångfald. I staden kan du passa på att besöka Sabah Museumet och State Mosque med sin vackra islamska arkitektur. I Kota Kinabalu måste du prova på det lokala köket och – om du vågar – prova på den lokala specialiteten ”Fish Head Curry”. Stadens fantastiska fiskmarknad är också väl värd ett besök! Besök Tunku Abdul Rahman National Park för att finna dig själv på de bästa vita sandstränderna på Borneo, bland orörd djungel och exotiskt marinliv.

Bestig Mt Kinabalu

Det över 4000 meter höga Mt Kinabalu, ett Sydostasiens högsta berg, som bjuder på helt fantastiska vyer! Att trekka upp till toppen är ett måste för varje backpacker. Njut av den friska bergsluften och den vackra floran och faunan. Berget har ett botaniskt paradis av t.ex. orkidéer. 

Missa inte Mount Kinabalu på Borneo

Ta en kort båttur från Kota Kinabalu till Gaya Island. Det är verkligen en fantastisk pärla om du är ute efter vita stränder och rev som bjuder på rikt marinliv för snorkling. Djup regnskog omger stränderna! Detta är den perfekta platsen för avkoppling.

Orangutangerna och Turtle Island

Sepilok Orangutang Rehabilitation Center är en av få fristäder för orangutanger och man hjälper både övergivna och skadade djur där. Lär känna Borneos "vildmänniskor" och vandra längs de många skogsstigarna i området. Kolla in våra turer till Sepilok Orangutang Rehabilitation Center.

Turtle Island är känt för sina hawksbillssköldpaddor som lägger ägg på öns stränder. Är du där rätt tid på året har du chansen att få se något spektakulärt, nämligen de nykläckta babysköldpaddorna som tar sig fram över stränderna på väg ner till havet.

Sarawak - en oupptäckt pärla

Sarawak är en av Malaysias platser som turisterna ännu inte har hittat! Här ligger Kuching, en av de mysigaste städerna på Borneo där det traditionella och moderna möts på en och samma gång. I staden finns en fantastisk strandpromenad och du kan finna vackra parker, trädgårdar och livliga marknader. I Sarawak finner du också Gunung Mulu National Park. Djupt inne i nationalparkens djungel finns stora grottor och området känt som Garden of Eden. Fortsätter du uppåt längs floden kan du träffa på någon av de stammar med urbefolkning som bor i traditionella ”Longhouses”, mitt i den orörda djungeln. Kolla in alla våra äventyrsresor i Sarawak här!

Den djupa regnskogen i Kinabatangan är det pulserande hjärtat av Borneo. Här kan du lära dig om livet i en traditionell Malay-by och se djur som elefanter och krokodiler i sin naturliga miljö. Vill du bara ta det lugnt? Sjunk ner i en het källa och njut av total avkoppling!

Aktiviteter på Borneo

Sipadan, som är en legendarisk plats för dykning, är beläget cirka 36 kilometer från Borneo. Ekosystemet är fantastiskt och här bor mer än 3 000 olika djurarter. Här kan du beundra hammarhajar, miljontals färgsprakande revfiskar och havssköldpaddor som fridfullt passerar. Du kommer att uppleva några av dina bästa dyk här; det marina livet är helt otroligt!

  • Mt Kinabalu ett av de högsta bergen i Sydostasien. Du kan välja att klättra upp för berget på några timmar eller vandra i flera dagar! Det svettiga klättrandet belönas med en fantastisk vy över djungeln.
  • Kota Kinabalu erbjuder platser för både snorkling och bad. Gaya Island är även det passande för snorkling, kanotpaddling och dykning med ett fantastiskt marint liv.
  • För att se vad djungelns invånare i Kinabatangan har för sig om natten behöver du bara ta på dig dina gummistövlar och ge dig ut på en nattlig djungelvandring.
  • Vill du vara med om ett riktigt äventyr? I Gulung Mulu National Park finns världens största grotta under jord. Den 15-timmar långa utflykten till grottan innebär krävande vandring och många fladdermöss.

Transport på Borneo

Till Kota Kinabalu kan du flyga från bland annat Kuala Lumpur, Kuching, Singapore, Hong Kong, Manilla, Brunei, Jakarta och Seoul. Inrikesflyg går dagligen mellan Labuan, Sandakan, Taway och Lahad Datu. Det finns en järnväg från Kota Kinabalu till Tenom. Du kan även åka buss, taxi och båt.

När ska jag åka till Borneo?

Säsongerna på Borneo skiljer sig inte så mycket från varandra, men generellt brukar det vara torrare mellan februari och augusti. Regnskurar kan dock förekomma! Borneo är ett fantastiskt resmål – när som helt under året.

Tips!

Om du ska ut och vandra i Borneos djungler, se upp för iglar! Som alltid när du planerar en resa är det också mycket viktigt att du tar reda på vilka vaccinationer som krävs och om du eventuellt behöver någon annan medicin med dig. 

Kontakt