Mongoliet

Öken, Mongoliet
 

Resor till Mongoliet - En idyll!

Mongoliet är ett spännande och vackert land med ett extremt klimat. Naturen med dess oändliga stäpper, berg, och öken är minst sagt en upplevelse väl värd att se! Att landet är världens mest glesbefolkade land blir väldigt uppenbart här och det är också det som är charmen med att resa just hit! Boka din resa till Mongoliet hos KILROY travels!

Mongoliet är ett land mer än tre gånger så stort som Sverige och har runt 2,8 miljoner invånare, där majoriteten talar mongoliska. Landet med sina 21 provinser ligger i Östasien mellan Ryssland och Kina, nästan hundra mil från närmaste kust. Landet har en lång historia bakom sig och en gång i tiden var Mongoliet världens största land. Landet sträckte sig då mellan Östersjön och Stilla havet ända ner till Persiska viken. Så småningom splittrades det mongoliska väldet och kom bland annat att vara en del av det kejserliga Kina i över 200 år.

Huvudstaden Ulan Bator

Huvudstaden i Mongoliet är Ulan Bator och ligger i nordöstra Mongoliet. Åker du hit bör du kolla in stadens naturhistoriska museum, som har en stor samling uppstoppade djur och dinosarieskelett från Gobiöknen. "Grandan Khiid" stadens största buddhistiska kloster, med flera olika tempel, är också värd ett besök. I Ulan Bator finns många bra och billiga ställen att bo på och den traditionella mongoliska maten, som huvudsakligen består av ox- eller fårkött, är ett måste! Du kan t.ex. prova en av de mer speciella rätterna "Boodog" som består av en hel get, som steks inifrån.

Den mongoliska idyllen

Mongoliet har ett extremt klimat med korta varma somrar, då temperaturen kan nå upp till 40 grader, och långa kalla vintrar, då temperaturen kan sjunka till - 30 grader. Att landet är världens mest glesbefolkade land blir väldigt uppenbart och det är också det som är charmen med att resa just hit! Här finns en del av världens mest orörda natur med oändliga stäpper, enorma öknar, höga berg, skogar, kristallklara sjöar och ett rikt djurliv. Den häftiga naturen i kombination med landets historia, traditioner och den gästvänliga befolkningen, gör en resa hit mycket spännande och minst sagt ett äventyr!

Speciell natur

Pga sin speciella natur kan landet delas upp i två huvudregioner. Den ena regionen ligger i nordvästra delen och domineras av höga bergskedjor på 4000 m.ö.h. vidsträckta bäckenområden och fantastiska saltsjöar. Största bergskedjan är Altajbergen, eller "De gyllene bergen" som de också kallas. Här finns stora glaciärområden och bergskedjan är bl.a. källa till flera ryska floder som Ob, Jenisej och Irtysj. Namnet "De gyllene bergen" kommer ifrån de betydande mineraltillgångar som finns här så som guld, silver, koppar, bly och järn. Tar du en närmare titt i området kan du även se vild vitlök, krusbär och svarta vinbär. Förutom de enorma bergen präglas det nordvästra landskapet också av milsvida grässtäpper och stora barrskogar.

I den andra huvudregionen som ligger i söder hittar du steniga ökenlandskap och saltträsk som breder ut sig. Här ligger Gobiöknen som är en av världens största öknar och sträcker sig över södra Mongoliet och norra Kina.

Leva som lokalbefolkningen!

Tjusningen med att besöka Mongoliet är att det inte är som hemma, så åker du hit bör du ta chansen att uppleva det till max!! Vad sägs om att uppleva den nomadiska livsstilen på stäppen, låångt borta från vardagsstress och alla måsten?!

Landets nomader är ett kringflyttande folkslag som främst livnär sig på boskapsskötsel. Deras flyttande hänger ihop med djurens byte av betesmarker. Tack vare att den transsibiriska järnvägen, en av världens längsta järnvägar, går genom landet har många resenärer fått möjlighet att göra ett intressant stopp här. Något du verkligen borde testa är att leva med en nomadfamilj, som har en spännande och annorlunda livsstil.

Äventyr i Terelj!

Terelj ligger ca 80 km utanför huvudstaden Ulaan Bataar och är en del av Tereli Nationalpark, ett av Mongoliets vackraste naturområden. Mitt i det häftiga landskapet med forsande floder och gröna skogar finns ett gäng spännande och nervkittlande aktiviteter. Testa bergsklättring, rafting , ridning, vandring och simning i de iskalla sjöarna, för att efter en hård dag full med aktiviteter äta en fårkebab och dricka getmjölk, som en äkta äventyrare skulle gjort! Här kan du även få möjlighet att leva som nomaderna. Ett tips är att är att övernatta i "ger-tält" och kämma lugnet som infinner sig mitt i den storslagna mongoliska idyllen.

Nadaam festivalen

Nadaam-festivalen är den största och mest spännande årliga folkevenemang som pågår i 3 dagar under juli månad. Festivalen härstammar från Djingis Khans tid och ursprungligen var det en tävling om mongolryttarnas skicklighet i krigkunskaper. Numera tävlas det i brottning, bågskytte och kapplöpning. Under den färgrika öppningsceremonin bär ryttarna Djingis Khans 9 vita oxsvansar. Övriga deltagare bär folkdräkter från landets olika etniska grupper. Festivalen firas över hela landet, men det största evenemanget äger rum i huvudstaden Ulaan Bataar.

Ooäändlig öken…

Från södra Mongoliet till norra Kina finns en av världens största öken. Gobiöknen, består av sand och småsten som sedan övergår i oändligt stäpplandskap. Runt omkring reser sig höga snöbeklädda bergstoppar. En lite udda syn får man väl säga, då man befinner sig i öknen! Här är det också vanligt med sandstormar och uppe bland bergen lever den sällsynta snöleoparden. Den är ett av de största kattdjuren och tillhör samma släkte som tiger, lejon, leopard och jaguar. Har du tur kanske du får ett foto av denna skönhet att lägga upp på din KILROY-blogg ;-)

När ska du åka?

I Mongoliet är det ganska kallt under vintermånaderna, så ett tips är därför att packa varmt om du planerar ett besök i vildmarken under denna period. Den varmaste tiden är under den mongoliska sommaren mellan juni-september.

Boende

Ulaan Baatar är en storstad med massor av hotell och hostels att välja mellan. Ska du utanför stan är det vanligtvis med en arrangerad tur på något sätt. Självklart får du inte missa att bo i ger på steppen tillsammans med nomaderna!

Att ta sig fram

När du reser runt i Mongoliet märker du snabbt att deras vägnät är ganska ineffektivt. Så var beredd på att färdas på skakiga vägar och utan pampig lyx, men samtidigt blir din resa något utöver det vanliga.

Det är enklast att resa med flyg eller med den transsibiriska järnvägen som passerar Mongoliet och förbinder Ryssland och Kina.

Kontakt