Nepal

Flagga på Everest, Nepal
 

Resor till Nepal

Här finns flera av världens högsta berg. Det är här de värsta bergsklättrarna samlas varje höst och vår, när vindarna lugnat sig och det finns möjlighet att bestiga världens högsta berg - Mount Everest. I Nepal finns ett tappert bergsfolk, som tjänstgör som bärare och guider till bergsklättrare. Det finns också en hel del fina nationalparker att besöka, och en underbar kultur och historia. Boka din resa till Nepal hos KILROY!

Nepal är landet med häpnadsväckande natur och många kulturella skatter! Här liger också Mount Everest, samt sju andra berg, som är rankade bland världens tio högsta. Grannländerna är Indien och Kina. Nepal är en av de fattigaste länderna i världen, men mycket rikt på kultur och vildmark. Det är ett land man vill återvända till igen och igen.

Kathmandu

Kathmandu är huvudstaden i landet. Den fungerar bra som hubb för backpackers och trekkers. I Kathmandudalen kan man uppleva ett flertal historiska och heliga platser. Kathmandu är även ett centrum för färggranna festivaler.

Religiösa platser

Missa inte Bodnath, den största buddhistiska stupan i Nepal. Hit kommer turister och tibetanska pilgrimer för att uppleva den spirituella energin. Dakshinkalitemplet är en annan religiös plats, vart många tar sig varje lördag för att göra djurtatueringar. Hanuman Dhoka (gamla kungaslottet) kan ses vid Durbar Square, i gamla delen av staden. En spännande syn, då den reflekterar traditionell arkitektur. Till Pokhara, en liten stad som ligger vid sjöområdet, drar många backpackers och äventyrliga resenärer. Detta är en bra plats att stanna på, innan din trekking eller raftingtur, för att titta på de fantastiska Himalayabergen. Stillheten och hummandet av meditationsutövare, sätter sig i dig med. Bodh Gaya är en legendarisk plats om Buddhas upplysning. Mahabodhitemplet är fantastiskt. Se Buddhist University of Nalanda med 10 000 elever. 

Nationalparker

Vackra Royal Chitwa nationalpark, erbjuder fantastiska djurupplevelser och safariturer med jeep. Se den asiatiska noshörningen och om du har riktig tur har du chans att se leopard och tiger. Den mindre besökta parken Koshi Tappu djurreservat, är rik på fåglar och djur. Parken är även ett hem för bisonoxar, hjortar, krokodiler och delfiner. 

Trekking

Nepal är känd för några av de bästa vandringslederna att trekka i världen. Trekking i Nepal går oftast genom områden som ligger på cirka 1000 till 3000 meters höjd, men några av dem sträcker sig över 5000 meter. Det finns tre områden i Nepal som är kända för bra trekking. Annapurna - basläger (3 till 28 dagar), Everest (6 till 30 dagar) och Langtang/Gosainkunda/Helambu (5 till 18 dagar). För att trekka några av vandringlederna behöver man ordna tillstånd i förhand. Kom ihåg att ha en bra försäkring som täcker räddningshelikoptrar i bergsområdena. KILROY's Gouda är en bra försäkring som täcker detta.

Aktiviteter

Att paddla kanot längs Raptifloden i nationalparken Royal Chitwan är en mäktig upplevelse. Om man vill göra något mindre strapatsrikt, ger bergsflygningar en underbar vy över Himalayas bergskedja. Dessa arrangeras från Kathmandus flygplats. Se all trekking i Nepal som KILROY erbjuder!

När ska du åka

Från augusti till oktober är det högsäsong, bästa tiden att åka är mars - april. I maj är det outhärdligt varmt och dammigt. Monsunregnet öser ner från juni till september, så vägarna och spåren blir leriga. Den kallaste perioden är i december - januari. Under denna period behöver du en vintersovsäck på billiga hostels.

Att ta sig runt

Det finns inga tåg, men det går utmärkt med buss. De går från Varanasi och Delhi i Indien till Kathmandu. Man passerar fem gränsstationer när man tar sig mellan Nepal och Tibet. Kodaripassagen är endast öppen för organiserade grupper, inte för ensamma resenärer. Gör en plan B, då jordskred under monsunperioden kan stoppa dig från att använda planerad väg. Kontrollera om bussbolaget är säkert. Vägarna på många ställen är i dåligt skick och busstrafiken går irriterande långsamt. Man kan även hyra bil med en lokal chaufför eller använda taxi/ rickshaw. Notera att de har vänstertrafik. Som backpacker kan man även hyra cykel i de stora städerna. Katmandus flygplats är landets enda internationella flygplats. Alla utländska turister behöver visum, vilket man med fördel skaffar innan.

Säkerhet

Den militära konflikten mellan regeringen och Maoister slutade 2006, men läget är fotfarande ostabilt. Följ nyheterna och UDs rekommendationer noga innan avresa. Våldsam kriminalitet mot turister är ovanligt, men se upp för ficktjuvar och undvik att gå ute ensam på natten. Jordskrev är vanligt förekommande i perioder. Vattnet i Kathmandu ska inte drickas! Filtrera och koka alltid vattnet först.

Användbar länk

Om vandringstillstånd: Nepals turistbyrå (Turist Service Center, Bhrikuti Mandap, Kathmandu, puh. +977-1-4256909/4256229), [email protected], läs mer på turistbyråns sajt.

Kontakt