Kathmandu

Gatulivet, Kathmandu
 

Resor till Katmandu - Här börjar äventyret

Börja din expedition i Nepal från Katmandu. Staden är full av tempel, tibetansk- och hinduisk kultur och vilda äventyrare, som gör sig redo för en spännande resa till Bergen med stort B. Detta är platsen för trekkers! Boka din resa till Katmandu hos KILROY travels!

Kathmandu, är den livliga huvudstaden i Nepal som består av många olika historiska tempel och moderna torn. Tiggare och apor är en vanlig syn i staden. Den är rik på kultur och det finns fantastiska platser att se i närheten av staden. Kathmandu har länge varit en populär hubb för backpackers och äventyrslystna.  

Old Durbar Square

Detta torg är fullt av fascinerande tempel och palats. Torget är med på UNESCO:s världsarvslista och är ett center för många festivaler. Besök Kathmandu Durbartorg-museum. Det finns många tempel att se, men du får absolut inte missa det arkitektoniska Taleju templet med trätak, som är ett av det äldsta i området.

Thamel

Det är här som de flesta turister, hostels, barer, internetcaféer och restauranger är belägna. Du kan hitta mat från hela världen. Nepal är ett kaffeproducerande land och här kan du hitta det perfekta kaffet, även om lokalbefolkningen främst är tedrickare. Pröva ölen Chang och vinet Raksi. När det kommer till shopping så hittar du tiger balsam, hampakläder, silke och cashmeresjalar, hippie saker och bergsbestigningsutrustning. Resenärer kan även köpa mattor, filtar och elektronik väldigt billigt. Men fastna inte i Thamel, det finns fler platser att utforska! I närheten av kungens slott finns en fantastisk fridfull trädgård, perfekt plats för avkoppling. För att få en bra utsikt över staden, ta dig till Swayambunath, endast ca 20 min promenad från Thamel. Det är inträdesavgift, men värt att betala. Bara 8 km från Thamel på 1420 meters höjd ligger byn Chobhar. Därifrån kan du få en fantastisk utsikt över Kathmandu dalen. Freak Street, är en populär kvarleva från hippiedagarna och är belägen söder om Basantapur torget. Här kan du hitta restauranger, billiga hostels och små butiker.

Buddha Stupa

Den framstående Buddha Stupa är en riktig pärla i Kathmandu. Det är en av de mest heliga platserna för den tibetanska buddhismen. Området består av många buddhistiska tempel med tibetanska munkar och nunnor som sjunger mantror. Lukten av rökelse är hypnotiserande. Det är respektfullt att gå medsols runt Stupa. Du kommer känna den starka närvaron av den tibetanska- och sherpakulturen blandat med Himalaya. Smaka på tibetanska specialiteter som tex. momos och thukpa som säljs på restauranger. Nära Buddha Stupa, ligger det vackra tjetjenska munkklostret med fin trädgårdsrestaurang och ett pensionat. Pashupatinath är ett viktigt tempel för Shiva. Ta dig till denna mystiska plats på morgonen och var förberedd på att se apor.

Festivalmåsten

De flesta festivaler hålls på Durbartorget. Festival of Holi i Mars är en riktig stökig festival med färpuder och vatten överallt. The Festival of Lights, Tihar eller Dipawali är en 5 dagars Hindu festival som äger rum en gång per år, vid slutet av oktober/början på november. Firandet består av lyktor, ljus, och fyrverkerier. Bikram New Year's är i april och detta är pilgrimernas dag. Harvest festivalen Indra Jatra är i 8 dagar varje september. Kvinnofestivalen Teej är i september. Då stannar ogifta kvinnor och flickor uppe hela natten, för att fira och be för deras framtida män De gifta kvinnorna klär på sig sina röda saris, som de hade då de gifte sig och träffar sina män.

Aktiviteter

Kathmandu är utgångspunkten för många äventyrslystna. Det finns ett stort utbud av byråer, där du kan boka extrema sportturer som t ex kanotpaddling, trekking, rafting, djungelvandring etc. Genom KILROY kan du boka flera spännande vandringsturer tex Annapurna and Everest (20 dgr), som kombinerar de både bergen på samma tur. För att få imponerande utsikter utan krävande vandringar, kan du ta en femdagars vandringstur för att se Himalaya. En annan bra destination är Nagarkot, som ligger på 2000 m höjd och är belägen ca 30 km från Kathmandu. Det är den perfekta platsen för att komma bort från trängseln i staden och soluppgången här, är mer berörande än någon annanstans. Om du vill stärka din kropp och ditt sinne, finns det många yoga- och meditationsinstitut att besöka. Du kan även lära dig om buddhismen eller bara ta massage. Åk på en tur till nationalparken Rayal Chitwan och upplev landets djungel.

Att ta sig runt

För att göra navigationen mer spännande, så kommer du märka att de flesta gatorna saknar gatunamn. Om du frågar någon, så kommer de råda dig till ett landsmärke som tex. Thamel district eller Kathmandus Guesthouse. Utforska staden genom att gå eller ta rickshaw från Thamel. Taxis är tillgängliga på de största gatorna. Kom ihåg att komma överens om ett pris först. För turer till närliggande områden, hyr en bil med chaufför. Det finns inga tåglinjer, men du kan använda dig av bussar. De är billiga och tar dig till nästan alla delar av landet. Kontrollera att bussbolaget är säkert, vissa är ganska farliga. Förseningar är vanligt på grund av de dåliga vägarna. Busskommunikationer går mellan Indien, Delhi, Varanasi, Gorakpur, Lucknow och även delar av Nepal som tex. nationalparken Royal Chitwan och trekkinghubbarna Pokhara, Langtang och Jiri. Bussar kommer från Indiska gränsen, Pokhara och Chitwan och stannar norr om Balaju eller söder om Kalanki. Bussarna får inte köra in i städerna pga trafikstockning. Kathmandus flygplats, är landets enda internationella flygplats.

Säkerhet

Kathmandu är en relativt säker stad, men de militära konflikterna mellan regeringen och Maoist slutade 2006 och stabiliteten i landet är osäker. Undvik demonstrationer. Vi rekommenderar att du följer nyheterna. Våldsam kriminalitet är inte vanligt, men se upp för ficktjuvar och undvik att gå ute själv på nätterna. Kolla vägförhållandena innan du lämnar staden och se upp för dricksvattnet i Kathmandu. Det är nästan dödligt!

Kontakt