Wien

Wien
 

Resor till Wien - kulturellt center vid Donau

Wien är en härlig resa genom historiens vingslag. Strosa utmed Donaufloden och kanske ta ett dopp, efter en lång dag i muséernas spännande värld. Boka din resa till Wien hos KILROY travels!

Österrikes huvudstad, Wien, delas av floden Donau. Staden är centrum för landets kulturella, ekonomiska och politiska liv, och sjuder av kulturella händelser året om. Det bor ca 2,3 miljoner människor i stadskärnan. För de som är intresserade av kulturhistoria är denna vackra stad en fröjd för ögat. Här finns gott om museum, parker och trädgårdar, fascinerande arkitektur från barocken och många små konstgallerier att besöka. Det historiska centrumet av staden har nyligen kommit med på UNESCOs världsarvslista.

I stadsdelen Innere Stadt hittar du de mest intressanta sevärdheterna, bland annat flera historiska stråk, den gotiska Stephansdomen och det enorma regeringspalatset. Även det berömda Albertina museet ligger här. Det innehåller 1,5 miljoner målningar av stora mästare, såsom Rembrant, Leonardo Da Vinci och Picasso. Leopold museum är ett annat intressant museum att besöka. I Wien ligger också Haus der Musik, där utställningarna är interaktiva, här lär du dig allt om musik på ett överraskande och underhållande sätt.

Det finns också många kyrkor i Wien, som alla präglas av den stadsdel de ligger i. Se till exempel Hofburgs gotiska Augustinkyrka från 1300-hundratalet. På söndagar sjunger publiken i kör, en både intressant och musikalisk upplevelse. Besök också palatset Schönbrun om du verkligen vill ha en minnesvärd kväll, i sällskap med den lokala operaensambeln.

Lätt sightseeing

Har du inte så mycket tid, men vill uppleva mycket utan särskilt mycket ansträngning, erbjuder Cityrama sightseingturer som varar från en timme upp till en hel dag. Och det är inte bara Wien du kan se, utan även Budapest, Pragoch Saltzburg. Busslinjen i Wien är av typen hop-on-hop-off och innehåller sammanlagt 14 stopp.

Äta och dricka

De flesta restauranger, barer och hotell ligger i stadsdelen Innere Stadt. Vinbarerna står öppna och bara väntar på dig, Wien är som gjort för en barrunda. I Wien möts det historiska med nutiden. Här finns en levande musikscen, med trendiga elektroniska klubbar. Medan du njuter av de många restaurangernas varierande utbud, måste du prova den berömda Wienerschnitzeln. Till dessert rekommenderas den gudomliga Sachertorte, eller varför inte en Apfelstrudel.

Aktiviteter

Kring Donau är det fullt av utomhusaktiviteter. Du kan ta ett bad efter att ha strosat runt på museum en hel dag, och välja mellan "nakenbad" eller vanliga stränder. Man kan likaväl cykla längs med floden, som att ta en båt. Donau erbjuder dessutom möjligheter till vindsurfning och vattenskidor. Kullarna kring Wienerwald är perfekta för promenader eller om man vill, bara ta det lugnt ute i det gröna.

Att ta sig runt

Kommunikationerna i Wien funkar utan problem. Du tar dig lätt fram med spårvagn, buss eller tunnelbana. Ett annat bra sätt att ta sig fram på är cykel, det finns mycket bra cykelbanor. Taxi är både billigt och säkert.

Den internationella flygplatsen Flughafen Wien Schwechat är en mycket trafikerad sådan. Härifrån reser du nästan var du vill i världen. Här finns internationella busskommunikationer genom olika delar av Europa, tågen är snabbare, men lite dyrare. Wien är Centraleuropas medelpunkt för tågtrafik, vilket gör tillgängligheten till andra europeiska länder stor. Mellan Wien och Amsterdam kan man ta en flodbåt, och mellan Wien och Budapest kan man åka Hydrofoil.

När ska man åka?

I juli och augusti är det som varmast, medan vintern är kall. Vädret är förmodligen som bäst i juni och i september. Det är också dessa månader som flest turister söker sig hit, så vill du njuta av en mer stillsam semester, åk på hösten eller våren, det vill säga i april, maj, oktober eller november.

KILROYs tips

Det är alltid något på gång i Wien. Kolla in någon av de många musik- och filmfestivalerna och andra festligheter på internet när du planerar din resa. Skulle du behöva mer information av något slag, hittar du turistinformationen på Albertinaplatz.

Kontakt