Chicago

Utsikt över Chicago i skymningen, USA:s tredje största stad
 

Resor till Chicago - en fascinerande storstad!

Chicago, USA:s tredje största stad, är en galen och underbar mix av gammalt och nytt, grått och färgstarkt. Och inte minst är staden en blandning av rått, härjat och tidlöst och nydanande, modernt och funktionellt. Men mer än allt annat är Chicago fängslande och fascinerande, och har allt som en stor stad borde ha. Boka din resa till Chicago hos KILROY travels!

Det kanske mest utmärkande för Chicago är "The L", stadens fascinerande högbanesystem. "The L" är nämligen inte ett vanligt tåg- eller tunnelbanesystem, som man kan hitta i många andra amerikanska städer. The Loop, i distriktet med samma namn, åker högt över huvudet på flanerande chicagobor och bidrar till en speciell känsla och atmosfär. Och dessutom alstrar den ett speciellt ljud som får tankarna att gå till diverse klassiker och oförglömliga filmscener.

Levande musik

Ett måste när man är i Chicago är att besöka någon, eller några, av Chicagos alla charmiga blues- och jazzklubbar. De här underbara och mysiga klubbarna har decennier igenom varit en central del av de kända "Chicago Blues"- och "Chicago Jazz"-fenomenen, och även fast man inte gillar musiken i sig är de här ställena värda ett besök. Atmosfären är verkligen fantastisk! Chicago är helt klart ett musiknäste, och andra typer av musik som du kommer möta, förutom jazz och blues, om du hoppar runt på olika barer och nattklubbar är bl.a.: soul, gospel och house (som blommade ut i staden under slutet av 80-talet). På senare tid har indierock-scenen fått stor uppmärksamhet och fansen har ökat i antal. Några av USA:s största festivaler inom den här genren äger rum i Chicago varje år; The Lollapalooza och Pitchfork Music Festival är två exempel. En viktig del inom sportfronten är det världsberömda basketlaget Chicago Bulls. Det är en häftig upplevelse att få se en NBA-match i den enorma Chicago Bulls Arenan.

Gangsterfeeling och grym arkitektur

Förutom att Chicago brukar ses som en klassisk jazzstad så är det en annan sida som man brukar uppmärksamma; nämligen det legendariska gangster ditot. Gangstermiljön kanske inte ser likadan ut som på 20- och 30-talen, men när man är i Chicago är det är inte svårt att föreställa sig den tjocka cigarröken, de tidsenliga hattarna och de skumma affärerna. Men Chicago är mer än så. Staden är även väldigt modern och trendig, med ljus, imponerande arkitektur av olika slag. Ett exempel är de pampiga skyskraporna som är lika vackra som de är höga, och de är dessutom ett resultat av stadens skyskrapeperiod (jo, den har haft en sådan också) som pågick under slutet av 1800-talet. Det är faktiskt så att Chicago har ett av världens högsta skyline; med den ena skyskrapan efter den andra (spana gärna in dem från en an de trevliga och informativa båttripperna som anordnas längst Chicago-floden). Förutom detta finns det även massor av pittoreska kyrkor, häftiga museum och inte att glömma all ny och udda arkitektur. Stadens parker måste man också nämna och i synnerhet Grant Park och Millenium Park. Båda dessa bjuder, förutom härlig grönska, på intressant och innovativ arkitektur och en härliga metropolitisk atmosfär. Härifrån kan du också se Chicagos mäktiga skyline.  

Shopping och andra nöjen

Liv och rörelse är ett av nyckelorden då man besöker det kända Magnificent Mile i Down Town Chicago. Där hittar man en uppsjö av schyssta affärer och på Navy Pier finner man massvis av trevliga restauranger, teatrar och museum. Vid kanten av Lake Michigan hittar man också ett imponerande pariserhjul, som mer än någonting annat är ett landmärke för den här delen av staden. På tal om Lake Michigan, så bidrar den stora sjön verkligen till att skapa en känsla av "det lilla extra" när man är på besök i staden. Sjön är vacker och rogivande, men vindarna som sveper in från den kan många gånger vara väldigt kalla, så planerar du ett besök under vintertid så ta med dig både en två extratröjor.

En härlig mix..

Chicago är inte bara en blandning av gammalt och nytt, utan även en härlig mix av olika etniciteter, stilar och läggningar. Här finns till exempel en stor afroamerikans befolkning, varje tänkbar europeisk minoritet och en stor gay-community. En intressant stadsdel som verkligen alla borde besöka är Wicker Park, nordväst om The Loop. Det området har blivit en av de mer hippa delarna av Chicago och erbjuder massor av schyssta restauranger, barer, affärer och boutiquer, och även i second hand och retro-style. En varm rekommendation!

Studera i USA?

Är du kanske intresserad av att studera i USA? Då kan KILROY education hjälpa dig! Boka in en kostnadsfri studierådgivning idag eller läs mer om att studera i USA!

Kontakt