Hawaii

Honolulu, huvudstaden på Hawaii
 

Resor till Hawaii - mer än bara hula hula...!

Njut av utsikten längs kusten och klipporna på soldyrkarnas absoluta paradisöar där hibiskusen växer vilt. Festa loss på stranden med en lei-krans runt halsen. Alla surfare, haikers och dykare - ni kommer att hitta så många lekplatser på dessa öar! Boka din resa till Hawaii hos KILROY travels!

När du kliver av flygplanet möts du av orden E Komo Mai vilket betyder "Välkommen till paradiset"! Hawaii, som tillhör USA, är en isolerad ögrupp som ligger långt ut i Stilla havet. De största öarna i detta tropiska paradis är; Kauai, Maui, Molokai, Oahu och the Big Island.

Hawaiis öar har skapats av vulkaner som rest sig från havsbotten. Fortfarande råder vulkanisk aktivitet på vissa öar och Hawaii växer därför kontinuerligt till ytan. Den högsta toppen på Hawaii är vulkanen Mauna Kea med sina 4,205 meter över havet. På Onizuka, rymdcentret, hittar du några av världens bästa teleskop för att observera universum. Hawaii har gott om endemiskt naturliv vilket betyder att flertalet av ögruppens plantor och djur inte går att hitta någon annanstans.

På Hawaii känner man de polynesiska vibbarna. Upplev Luaunatten med den traditionella hula hula dansen, en show ackompanjerad av laid back Ukulele musik. Öarna känns överlag ganska amerikaniserade och här hittar du västvärldens alla tänkbara faciliteter. Hawaiis i stort sett enda nackdel är de höga priserna och massturismen. Men ta det lugnt, det går fortfarande att hitta en lugn paradisstrand med vajande palmer! Spendera dagen med att ta några surflektioner, ät nyplockad papaya på verandan och njut av solnedgången och en mai thai cocktail. När du vaknar upp kommer du att få se den lysande hibiskusblomman som verkligen växer överallt. Hawaiis atmosfär är väldigt avkopplande och på radion spelas de lokala reggaebanden som snabbt får dig på glatt humör och i rätt stämning.

Kauai

Det var till Kauai som James Cook anlände 1778. Denna gröna och frodiga ö har minst invånare och här kan du mer all säkerhet hitta en hel del små öde stränder. En populär Hollywoodinspelningsplats och bland annat har man här filmat Jurassic Park. På Kauai hittar du en av de fuktigaste och regnigaste platserna på jorden, the Mt. Wai´ale´ale, samt en av världens tuffaste raviner, Waimea Canyon 16 km lång och nästan en kilometer djup. Här finns grymma vyer för sköna foton. Här kan det regna en del och i botten av ravinen flyter Waimea River. När du är på Kauai får du inte glömma öns specialitet - den bästa fiskburgaren på jorden!

På Kauai finner du dessutom 50 underbart vackra vattenfall. Det stora Opaeka falls och  Kipu falls går inte av för hackor. En lite udda sak här på ön är de vilda kycklingar som rusar runt! Det är nästan lite kusligt att springa på dessa småttingar mitt i djungeln bland alla vattenfall. Intill Kauai hittar du den lilla ön Niihau som är känd för sin sprudlande polynesiska kultur.

Maui

På Maui bara måste man besöka den imponerande vulkanen Haleakala och öns nationalpark. Kratern är enorm och täcker en yta på 11 km! Definitivt platsen att uppleva en oförglömlig solnedgången på. På Maui kan du också ägna dig åt en mängd spännande aktiviteter såsom att surfa, vandra längs leder och simma under vattenfallen. Under vintern kan du beskåda Humpback valarna längs öns kust. På Maui är det inte lika folktätt som på Oahu och ön är framför allt känd för den fantastiska surfingen.

Hawaii- The Big Island

Som den största av Hawaiis öar är the Big Island värd åt en av världens mest kraftfulla aktiva vulkaner nämligen Kilauea. Bäst att fråga någon om vulkanens tillstånd innan du vågar dig nära det majestätiska berget. The Big Island har den mest varierande naturen av öarna tillhörande Hawaii. Här kan du vandra i regnskogen och till och med se snö på Mauna Kea! Koppla av på den fantastiska stranden Kauna'oa Bay. Se röd och het lava som strömmar från vulkanen Goddes Pele. Besök Ahalanui Beach, de varma källorna och den mest spektakulära utsikten från kratern Rim Drive. Denna ö har näst intill obegränsat med platser som bara väntar på att bli upptäckta. Du skulle lätt kunna spendera veckor här.

Oahu med Honolulu

Oahu Hawaiis skyskrapshuvudstad Honolulu ligger på Oahu. Här infinner sig också den rätta storstadskänslan med mycket trafik och högre tempo även om här är mycket mer avslappnat än om du jämför med andra nordamerikanska storstäder. Waikiki är soldyrkarens dröm och här längs Oahus kust kommer du att hitta perfekta platser för surfing och boogie boarding. Nattetid förvandlas Oahu till ett vibrerande ställe fullproppat med livliga barer och klubbar. För smaskiga nudlar och historiska byggnader ska du bege dig mot Chinatown. För en shoppingrunda rekommenderas Ala Moana Center, platsen som kommer att göra även den kräsnaste shopparen nöjd.

Hiking

Vandringslederna på Hawaii är mycket säregna och speciella tack vare vulkanjorden och den unika floran och faunan. I Maui kan du vandra i Haleakala kratern längs med the Sliding Sands trails där du också har möjligheten att övernatta om du har förbokat. I Hosmer's Grove forest får du se de mest underliga plantor! Om du diggar astronomi är det värt att lägga på minnet att Haleakala är känt för sin klara himmel. I parkerna runt Kipahulu kan du ta dig ett dopp i vattenfallets pool.

I Kauai hittar du en hel del vandringsleder längs Waimea Canyon. Om du vill uppleva det kanske bästa Hawaii har att erbjuda ska du bege dig till nordvästra Kauai till Na Pali coast för ett oslagbart scenario. Den berömda vandringsleden Kalalau går längs med kusten från Ke´e Beach till Kalalau Valley och längs vägen passerar du den vackra stranden vid namnet Hanakapi´ai. Vandringsleden är svår och har du tänkt att tälta behöver du oftast ett tillstånd. Men om du antar utmaningen kommer äventyret absolut hamna på toppen av din lista över bästa vandringsupplevelser. 

I både Oahu och Mauna Kea finns massor av fina vandringsleder!

Efter regn är lederna extremt geggiga. Fråga alltid om vandringsledernas tillstånd innan du ger dig ut för att undvika olyckor.

Scuba diving och snorkling

Hawaii är som gjort för scubadiving tack vare det unika undervattenslivet. Här hittar du de mest häpnadsväckande vulkaniska formationer med otroliga lavaslangar, och även en hel del grottor och ruiner. Det du får uppleva här under ytan är både vackert och dramatiskt på samma gång. Dykningen är bra året om och det arrangeras guidade långturer där du kan övernatta till havs. Ni´ihau har ryckte om sig att vara ett riktigt paradis för dykare. Det är inte ovanligt att delfiner gör dig sällskap. Dyk bland stora trädgårdar fulla av koraller och se fisken som här kallas för Humu humu nuku nuku apuaa tillsammans med andra arter, sköldpaddor och hajar.

Om du snorklar på Hawaii finns det goda chanser att du får simma sida vid sida med en sköldpadda. Pröva att snorkla i den spännande Tunnels beach i Kauai så kanske du får se en haj. Andra platser som lämpar sig utmärkt för snorkling är Maui's Ulua beach, Oahu's rev, Big Islands Kealakekua Bay och Kauai's Kee Lagon. Men tänk på att alltid ha respekt för vädrets makter, strömmar i havet och de klippiga kusterna.

Surfing

De största och vildaste vågorna upplever du här under vintertid och det är också då alla världens surfare samlas på stränderna. Vindsurfingen är dock bäst på sommaren.

Du kan gå i surfingskola på alla öar. I Kauai kan du ta lektionerna på Po´ipu Beach som nästan alltid erbjuder bra vågor även för den lite mer vana surfaren. Du är lätt att hitta både hotell och arrangörer som ger lektioner och hyr ut brädor. För dig som redan surfar är det värt att veta att surfing och vindsurfing har sitt bästa ryckte på Maui. Här är Kanaha Beach, Pa´ia och Hookipa de bästa ställena.

Bada

Det finns plenty av vackra stränder att välja bland! Fråga vem som helst på ön för ett gott råd om var du kan hitta din drömstrand. Men var försiktig och kolla alltid om det hänger någon röd flagga på stranden innan du ger dig ut (i sådana fall gör du säkrast i att stanna kvar uppe på land). Plugga? Är du kanske intresserad av att studera på Hawaii? Då kan KILROY education tipsa dig om  Hawaii Pacific University!

Att ta sig runt

Ta flyget från Los Angeles till Honolulu i Oahu och fortsätt därifrån ut till de andra öarna. Du kan välja på både flyg och färjor. Kollektivtrafiken är i stort sett obefintlig på de flesta öarna, kanske något bättre på Oahu, så det bästa är att hyra en bil. Men om du inte har körkort så behöver du inte deppa då det även går bra att ta sig runt på cykel. I Kauia hittar du platser som hyr ut i Hanalei och Poípu Beaches.

Boende

På alla öar är det lätt att hitta exklusiva hotell men det går det även att hitta billigare hostels, även om de inte finsn så många. Det kan vara bäst att boka boende redan hemifrån under högsäsong.

När är det bäst att åka till Hawaii

Temperaturen varierar väldigt lite på Hawaii även om det kan regna något mer mellan december till mars. Dessutom kan vädret växla ganska mycket från dag till dag och även under en och samma dag. Men generellt har Hawaii ett väldigt tacksamt klimat. Flest turister anländer mellan december och februari och då stiger såklart priserna. Kom ihåg att boka boende långt innan om du tänker besöka öarna runt någon av de stora högtiderna jul, nyår eller påsk.

KILROYs tips:

Det är en massa festivaler på gång året om och en du inte vill missa är the Quicksilver Big Wave Classic surf festival som hålls i Oahu. Det är en årlig festival som hålls varje december när vågorna nästan når himlen.

Studera i USA?

Är du kanske intresserad av att studera i USA? Då kan KILROY education hjälpa dig! Boka in en kostnadsfri studierådgivning idag eller läs mer om att studera i USA!

Länkar

http://kalalautrail.com/

http://www.kauai-hawaii.com/

Kontakt