Yosemite National Park

Kanske kommmer du att se en svartbjörn leta efter mat i Yosemites
 

Resor till Yosemite National Park - vattenfall och häftiga berg!

Yosemite National Park är en av USAs mest välbesökta nationalparker. Parken ligger i centrala Sierra Nevada i Kalifornien, några timmars bilresa från San Francisco. Nationalparken är känd för sina magnifika vyer med imponerande vattenfall, häftiga berg och goda möjligheter till trekking.

Yosemite National Park är en mycket grön och frodig nationalpark med några av Nordamerikas högsta vattenfall, där smältvatten från Sierra Nevada bergen forsar fram. På vissa ställen är det möjligt att komma så pass nära att du kan känna vattendimman mot huden, samtidigt som du ser vattnet kraftfullt forsa vidare mot slutet av dalen. En av huvudattraktionerna är "Upper Yosemite Falls", som har tre stycken mäktiga vattenfall på totalt 740 meter.

Yosemites vertikala klippor

Vertikalklippor i Yosemite National Park

Yosemite grundades 1890 och sträcker över en yta på cirka 3000 km². Nationalparken är bland annat känd för sina vackra klippor och berg, inte minst de som finns i dalen Yosemite Valley. Denna dal omringas av Half Dome, El Capitan och andra upp till 1000 meter höga och nästan vertikala granitklippväggar. Dessa spektakulära klippor är definitivt några av Yosemites, och denna del av USA i allmänhets, största attraktioner.

Glacier Point och Tioga Road

Utsikten över Yosemite National Park från Glacier Point

Sugen på att se allt lite mer ovanifrån? Ta en tur upp till utsiktsplatsen Glacier Point. Härifrån du får en fantastisk utsikt över dalen. Ett annat alternativ är att köra genom parken och Sierra Nevada bergen längs med Tioga Road, som tidigare har använts av både indianer och guldgrävare. I denna del av Yosemite känner du lätt hur historien vaknar till liv igen, och det gör det hela lite mer stämningsfullt och spännande.

Längs denna sträcka finns ett antal utsiktsplatser och det är möjligt att göra ett stopp och ta en bensträckare samtidigt som du tittar ut över dalen. Men var medveten om att vägen ibland är stängd på vintern och att det är väldigt mycket folk som besöker området under högsäsong (juni till september).

Gillar du att vandra eller bara vill testa på, finns det en hel del möjligheter att göra spännande äventyr och utflykter runt om i Yosemite. Här finns vandringleder, både för dem som vill gå en liten tur och för de som vill gå en tur på flera dagar.

Mirror Lake

Mirror Lake i Yosemite National Park

Kan du lista ut hur denna sjö fick sitt namn? Mirror Lake är namnet på en av de mest kända sjöarna i Yosemite National Park. När en ser ut över den blanka ytan ser man moln, bergstoppar och trädtoppar som återspeglas i vattnet. Vid den här fridfulla sjön är det ultimat att njuta av naturen i all sin glans och/eller öva på sina fotofärdigheter.

Missa inte heller att ta en titt på Yosemites berömda jätteträd. De är av trädsorten Redwood som växer i norra Kalifornien. Några av de träd som växer i parken är flera tusen år gamla! Omgivningarna här är minst sagt spektakulära! Observera att Groves of Giant Sequoias är stängt för besökare fram till våren 2018 p.g.a. underhåll! 

5 bästa platserna i Yosemite National park för den perfekta bilden

  1. Tunnel View
  2. Glacier Point
  3. Yosemite Falls
  4. Vernal and Nevada Falls
  5. Groves of Giant Sequoias

Frisk luft och stadspuls

Om du är i Kalifornien, Nevada, Arizona eller Utah så är Yosemite utan tvekan ett perfekt resmål. Kombinera t.ex. San Franciscos storstadspuls med vandring i Yosemites häpnadsväckande omgivning. Då får du ta del av det bästa från två helt olika världar på din semester.

Yosemite National Park tar emot tusentals turister från hela världen. Så om du föredrar att slippa trängas med andra är det en bra idé att besöka parken under lågsäsong. Men du är aldrig helt ensam i Yosemite.

Yosemites parkavgifter & olika entrébiljetter

Björnskylt i Yosemite National Park

Om du ska besöka Yosemite behöver du köpa en entrébiljett som ger tillgång till parken i 7 dagar med bil, cykel och till fots. Du kan även köpa en årsbiljett där entré till alla amerikanska nationalparker och "Federal Fritids Lands" ingår - väldigt prisvärt om du planerar att besöka flera nationalparker på resan. För aktuella priser, kolla in Yosemite National Parks officiella webbplats.

Proffstips: Under särskilda dagar är det fri entré till Yosemite National Park - kolla in deras webbplats för mer information.

Tror du att Yosemite är något för dig?
Låt oss berätta mer!

 

Kontakt