Peru

Perus kända och uråldriga Macchu Picchu!
 

Resor till Peru - inkaleden och lamor

De flesta associerar Peru med Inkaleden och Maccu Picchu. Men det här landet döljer så mycket mer av äventyr och spännande möjligheter för backpackers. Ge dig ut i tropiska regnskogar, hoppa på en flodkryssning på Amazonfloden, testa din höjdrädsla i Colcas- klyftan eller fatta sandboarden och surfa på sandvågor i Hauchachina. Boka din resa till Peru hos KILROY travels!

Resenärer på framfart i Latinamerika blir ofta överraskade av Peru som är Sydamerikas tredje största land. Landets största berömdhet är utan tvekan Machu Picchu och den medryckande historien om Inkafolket. En vandring längs Inkaleden med en bestigning upp till Maccu Picchu brukar vara ett äventyr som de allra flesta globetrotters sätter upp på sin have-to-do-lista. Under din vandring får du av guiden lyssna till spännande berättelse om inkaindianerna som för flera hundra år sedan härskade i området. För att vara säker på att få njuta av ett fulländat äventyr med alla viktiga höjdpunkterna från det gamla Inkariket bör du stanna i minst en vecka.

Puno

Men Peru är även så mycket mer! Efter att du har gjort Machu Picchu och Cusco är det lätt att ta sig till Puno och Titicacasjön. På denna världens högs belägna sjö bor urusindianerna på artificiella öar på vattnet. Dessutom kan du från Cusco ta flyget till Puerto Maldonado som utgör en basstation för turer till den vilda Amazonasdjungeln. Här får man uppleva en omväxlande variation av färgglada djur och fåglar inklusive spindlar och ormar -inget för de med smådjursfobier (eller så blir man botad för tid och evighet)! Om du har lite extra dinero i fickan bör du boka en kryssning på Amazonas floden - det är definitivt värt det!

Nazca linjerna

Om du fortsätter söderut kommer du till Nazca med de världsberömda Nazca linjerna. De kilometerlånga handgjorda linjerna gjordes av Nazcaindianerna för ungefär 1500- 2000 år sedan och här kan du skåda allt ifrån enklare linjer till helt otroliga jätte teckningar föreställandes djur såsom apor, spindlar, ödlor och hajar. Verkligen tufft!

Colca och Cabanaconde

Från Arequipa kan du besöka Colca klyftan med den lilla staden Chivay som ett första stopp. I Chivay kan du unna dig en liten paus i någon av stadens varma källor. Den imponerande Colca klyftan sträcker sig från Chivay och 60 km längre bort mot byn Cabanaconde på 1300 meters lägre altitud. Här är det bara att njuta av den pittoreska omgivningen, de små byarna längs ravinens väggar, den kulturella historiken och de spektakulära vyerna.

Att ta sig runt

Lima kommer säkerligen att vara ditt första stopp i Peru. Härifrån går det ett flertal bussar som tar dig till andra spännande destinationer längs den panamerikanska motorvägen. Ett underhållande stopp är Hauchachina, en liten oas mitt i öknen omringad av stora sanddyner. Perfekt för strandbilar och sandsurfing! Resor kan bokas i förväg eller på plats. Gör dig redo för en rolig upplevelse och en massa skrattanfall!

Bussystemet i Peru fungerar utmärkt. Förutom vid politiska strejker vilket inträffar inte alltför sällan och i västa fall leda till ett totalstopp av all busstrafik. För att inte fastna i någon liten håla kan det därför vara klokt att hålla sig uppdaterad genom de lokala nyheterna. Inrikesflyget är billigt och lätta att boka, kostnaden är från 600 kr enkelresa. Taxi fungerar också bra men se bara till att du gjort upp om priset innan om det inte finns någon taxameter i bilen. Priserna är lockande låga.

Boende

Billiga hostels hittar du i stort sett överallt med priser från 30 kr per natt. Under utflykterna i djungeln övernattar du i hyddor och då kan du oftast själv bestämma till vilken standard beroende på din budget. I de större städerna hittar du mer av de lite mer lyxiga och exklusiva boendealternativen.

När ska du åka?

Peru har i princip två årstider; en regnperiod och en torrperiod. Hur som helst kan vädret variera ändå beroende på region. Kolla vad som gäller specifikt för just dit du ska. Temperaturerna beror också på höjdläget, ju högre upp du befinner dig desto kallare blir det. Högsäsong för turister är mellan juni och augusti vilket också gör att priserna är högre just då. Vandringar i Anderna (till exempel till Machu Picchu) bör undvikas under regnperioden, från december till mars. Det kan annars bli en ganska slaskig och gyttjig upplevelse! 

Kontakt