Cuzco - Machu Picchu

Det blir lite pauser under vandring av Inkaleden på väg mot Machu Picchu, från Cuzco
 

Resor till Cuzco - The lost city of the Incas

Välkomnas av en av världens högst belägna städer och låt dig förtrollas av dess magik, charm och skönhet mitt emellan topparna av den majestätiska bergskedjan Anderna. Cusco är ett naturligt och självklart stopp på din resa till Machu Picchu - "den försvunna staden" - men var säker på att du har några dagar till övers även för denna speciella stad. Boka din resa till Cuzco hos KILROY travels!

Om du anländer till Cusco med flyg gör allt du kan för att få en fönsterplats. Mitt bland Andernas ändlösa bergstoppar kommer du då nämligen att få se denna för ögat isolerade stad ovanifrån- en minst sagt oförglömlig upplevelse! Restiden med flyg beräknas till ungefär en timme från Lima och tar dig 3300 meter över havet.

Staden Cuzco

Cuscos atmosfär är en skön och spännande mix av ett modernt Peru, den spanska katolicismen och det gamla Inkariket som regerade för ungefär 500 år sedan. KILROY rekommenderar dig att spendera några dagar för att upptäcka Cusco och dess omgivningar. Kanske kommer du inte att hitta världens mest kända sevärdheter, men du kommer att få gott om tid till att anpassa dig till höjden och snappa upp spännande Inkahistoria. Det är riktigt spännande berättelser och belöning för dina mödosamma studier kommer du att få senare.

Cusco är hem för över 300 000 invånare, och alltså inte en liten stad. Men stadskärnan är hyfsat liten och därför också väldigt lättillgänglig till fots, med andra ord som gjord för strosande och promenader. Det mesta av Cuscos sociala sevärdheter såsom museum, affärer och restauranger hittar du intill torget Plaza de Armas. Cusco har som tur är ännu inte blivit attackerad av internationella storkedjor, vilket betyder att restaurangerna, affärerna och byggnaderna ger dig ett sant Peruanskt intryck (bortsett från någon engelsk eller irländsk pubb).

Att göra i stan

Koppla av på ett café, beställ en riktigt härlig rik frukost för tjugolappen och njut av det glada livet som levs på Cuscos gator. Staden erbjuder också sevärdheter i form av fina katedraler, kyrkor och museum som verkligen är värda ett besök. Inkariket såväl som Spanjorernas erövring bjuder på väldigt intressant historia, så passa på att snappa upp så mycket som möjligt av historian innan du beger dig till Inkaruinerna och Machu Picchu.  

Mat och marknader

Lunchdags? Pröva en av landets speciella delikatesser, grillat marsvin, och skölj snabbt ner det med öl bryggd på majs. Du kanske inte kommer att komma ihåg det som din mest delikata matupplevelse, men säkerligen som en av dina mest speciella.

Marknader Cusco har flera lokala marknader vilka du absolut inte får glömma att besöka. Det vimlar av vackra handgjorda kläder och smycken till löjliga priser som du är tillåten att pruta ner till nästan obefintliga. Fina saker att köpa med sig hem är bland annat alpack-vantar, alpack-tofflor, alpack-tröjor, alpack-halsdukar, med andra ord… ALLT gjort av alpackaull. Alpackan är ett kameldjur som är släkt med laman, vicuñan och guanacon. I Peru finns idag ca 85% av alla alpackor i världen. Om du vet hur du packar säkert kan du dessutom hitta en hel del riktigt vacker keramik med handmålade traditionella Inkamönster.

Nattliv

I Cusco hittar du en spännande blandning av barer och klubbar intill Plaza de Armas, med fester som håller dig vaken till tidig morgon. Häll i dig en iskall Cusqueña och kasta dig in på dansgolvet. De bästa restaurangerna är de som gömmer sig mellan alla smala kullerstensgator. Med spännande mat, låga priser och magisk omgivning är dessa en garanterad succé.

Boende

Det kryllar av billiga hostel och hotelli hela Cusco, och ofta kan du hitta ett bra boende när du anländer på flygplatsen. Men under högsäsong kan det sluta med att du får vandra kullerstensgator upp och ner i timmar innan du hittar en ledig säng, så att boka innan är alltid smartast! Priserna är låga, från 40 kronor natten.

Bästa tiden att göra resan

Torrperioden varar från april till oktober, och då är staden omgiven av fint och klart vatten. Temperaturen ligger mellan 5- 20 grader, men bered dig på att nätterna här kan kännas extra kalla. Regnperioden startar i november och varar till maj, men det mesta och västa regnet drabbas området av mellan januari och mars. Fotvandring under dessa perioder bör du undvika eftersom det kan bli en gyttjig upplevelse. Att ta sig runt De flesta tar sig hit med flyget, och nästan all flygtrafik till och från Cusco sker på morgnar. Cuscos eftermiddags klimat gör kvällsturer onödigt tuffa. Inne i Cuscos stadskärna hittar man en stor busstation, med avgångar till och från alla större städer. KILROY rekommenderar backpackers att flyga från Lima till Cusco, eftersom bussturen tar ungefär 24 timmar och dessutom är oerhört obekväm (smala, krokiga och ryckiga vägar som hela tiden lutar uppåt). I Cusco hittar du både auktoriserade taxibilar och de som inte blivit godkända, välj de bilar som har ett telefonnummer skrivet på bilen för att vara säker. Tåg avgår från två olika stationer beroende på vart du ska. Biljetter för tåg, buss och flyg kan lätt köpas på någon av de många resebyråer som går att hitta i staden.

KILROY tips

Hyr en motorcykel och ta dig ut på vägarna som leder dig ut från staden. Låt dig till exempel ledas av en stor vit staty av Kristus som du hittar på toppen av ett berg. Här uppifrån kommer du nämligen att ha den mest häpnadsväckande utsikt över staden och dess omgivning.   När det gäller Machu Picchu ska du boka i god tid! Det allra coolaste är ju att trekka den riktiga Inkaleden och här har man infört en maxkvot av 500 personer per dag (inklusive guider och bärare). Så boka minst 3-4 månader i förväg, inför högsäsong upp till ett halvår i förväg. Tänk på att leden är stängd i februari varje år för renovering!

Kontakt