New Delhi

New Delhi gatu-bazaar
 

Resor till New Delhi - Mycket för alla sinnen

Delhis alla människor, dofter, djur och ljud lämnar ingen oberörd. När kulturchocken lagt sig kommer du att uppskatta staden mer och mer. Så glöm pratet om att det är fattigt, smutsigt och att alla blir magsjuka... New Delhi är SÅ mycker mer!

Första tipset - en scarf i beredskap…

Redan när man tar sina första steg ut från flygplatsen möts man av stora kontraster. Inte nog med att det är mycket folk, så är det första som slår en allt damm i luften. Även om det är sent på kvällen är byggarbetena i full gång och det är knappast lugna gatan på vägarna. Så haka på trenden med scarf över munnen, du kommer att var tacksam över att du tagit med den.

Ta sig från flygplatsen

Enklaste sättet att ta sig från flygplatsen är att ta en taxi. I Indien tillämpas inte samma körregler som i Sverige utan här är det "störts först" som gäller. Såvida man inte är så liten att man kan slinka igenom förstås. Alla tänkbara transportmedel trängs på gatan i ett myller av tutande. Man tutar om man vill förbi och då flyttar sig det långsammare fordonet framför sig åt sidan. Många gånger sker det genom att föraren kör över i det mötande körfältet... De djur som drar vagnar vid sidan av vägen tar ingen notis om tutandet utan lunkar lugnt vidare.

De centrala delarna

Centrala New Delhi är mycket vackert och kontrasten mellan områdena runt omkring är stor. Parlamentshuset är stort och pampigt och omgivet av stora grönområden, likaså palatset. Turisterna hittar du vid triumfbågen som ligger i slutet av paradgatan vilken börjar vid palatset.

Tempel

Packa med dig långbyxor och långärmad tröja oavsett hur vädret förväntas bli, det behövs om du vill besöka något av de vackra templen i Delhi. I vissa är det förbjudet att gå in barbent. Däremot måste man gå barfota. I vissa tempel måste man betala en liten avgift men oftast är det gratis att gå in. En riktig sevärdhet är Lotus Templet där det hålls mässor varje dag. Likaså Quatab Minar, ett område söder om Delhi, är värt ett besök. Innanför finns bland annat Indiens första moské och ett av Indiens underverk; en sju meter hög järnpelare. Gå ett varv runt stolpen med ryggen vänd inåt - det ger god tur!

Ta sig runt i Delhi

Att ta sig runt i New Delhi är enkelt. Taxi, cykel och autoriksha (en slags trehjulig moped) finns överallt. Det är lätt att bli lurad i Delhi på grund av fattigdomen, just cykel- och autorikshasförare utnyttjar turister utan att tveka. Det vanligast viset är att de får en liten ersättning av en butik om de tar med kunder dit. Kunderna behöver inte köpa något för att föraren ska få ersättning men om kunden mot förmodan skulle köpa något i silkes-, smyckes- eller souvenirbutiken får föraren dessutom en del av priset. Till kunden säger föraren "Yes, we just go quick stop to shop, only look, no have to buy - just look!"

Sätt att undvika detta är att antigen erbjuda sig betala vad föraren får i ersättning eller ett annat vis är att göra upp med föraren att åka till flera olika butiker och dela på ersättningen. På det här sättet tjänar båda på det! Beroende på vad för slags turist man är kan detta anses vara löjligt, det är väldigt små summor det handlar om (runt 3 kronor). Med taxibilar är det lättast att göra upp summan på förhand. Man kan också hyra en förare/guide för en hel dag via turistinformationen och göra upp om resrutten i förväg.

Boende i New Delhi

Räkna med att standarden på hotellen är en helt annan än här hemma. Ett trestjärnigt hotell kan kännas som ett riktigt lopphotell. Det kan vara idé att satsa lite mera på boendet alternativt att ta med en sovsäck som du använder även på hotellet.

Boende finns överallt och i alla prisklasser. Skyltar som vittnar om Guest House, Hotel, Accomodation, Hostel och liknande är lätta att se. Ett råd är att ta en titt in på rummet innan du bestämmer dig. Det går också att göra upp om billigare pris på de flesta Guest Houses om man stannar en längre tid. Även om det är varmt ute blir det kallt på kvällen och en varm dusch är inte alltid så onödigt som det låter. Kallt vattnet i Delhi är väldigt kallt!

KILROY rekommenderar

Var försiktig med att gå omkring ute på kvällarna, särskilt som ung västerländsk tjej. Packa med dig någon form av magmedel i förebyggande syfte så ska du se att det inte behövs! Låt också Delhi få lite tid på sig att sjunka in, du kommer att uppskatta stadens myller och dofter mer och mer efter hand! Från Delhi utgår många spännande äventyrsturer som tar dig till Indiens höjdpunkter, tex: Rajastan Adventure, 15 dagar med Jodhpur, Pushkar, Jaipur och Agra med det fantastiska templet Taj mahal! Det finns många fler! Spana in alla turer från Delhi här!

Kontakt