Sulawesi

Dykning, Sulawesi
 

Resor till Sulawesi - Tropisk regnskog och dykning!

Det sägs att Sulawesi är det tropiska hjärtat av globalt biologiskt mångfald. Naturen är unik och rik på sällsynta arter. Ön är berömd för sina dykplatser som är några av de bästa på jorden. Boka din resa till Sulawesi hos KILROY travels!

Bra att veta om Sulawesi

Sulawesi är en av de fyra indonesiska Sunda-öarna. Den är belägen mellan Maluku-öarna och Borneo. Sulawesi är jordens elfte största ö och ovanligt formad. Det finns fyra stora halvöar: Semenanjung Minahassa, East Peninsula (östra halvön), South Peninsula (södra halvön) samt South-East Peninsula (sydöstra halvön). Den centrala delen av ön är mycket bergig. Rantecombola heter det högsta berget med sina 3,455 meter. På ön finns mangrove-träsk, regnskog, otroligt vit sandstrand och många palmträd. Sulawesi är hem åt cirka 15 000 människor. De är kända för sina traditionella danser, konstverk och silkestillverkning. Största delen av befolkningen är muslimer, men på den norra sidan är de flesta kristna.

De största städerna är Makassar och Manado. Här finns ett basutbud, som läkare, shoppingcenter och pizzerior.

Växt- och djurlivet

Växt- och djurlivet i Sulawesi är verkligen unikt. Många av öns däggdjur och fiskar kan inte upplevas på någon annan plats på jorden. Minst 1450 olika fågelarter lever på ön, en fågelskådares paradis. Här finns även speciella växtarter. Problem med skogsskövling på grund av överexploation är tyvärr stort. Låglandsskogen är nu helt och hållet borta.

Aktiviteter

Vattnet kring Sulawesi är ett magiskt Mecca för dykare! Ön har ett av de vackraste korallreven i världen, med ett otroligt biologisk mångfald. Dykkurser finns och mer än 100 olika dykplatser för dykare på alla nivåer.

Bunaken National Marine Park, på den nordöstra spetsen av ön, är känd för att vara en av världens topp-tio bästa dykplatser. På denna magiska plats kan du se färggranna mjuka korallspetsar och uppgående rev från den branta väggen. På väg till den östra delen av Manado, finns den stora dykplatsen Lembeh Strait. I norr finns Bangka och Sagiheöarna. Ögruppen tillhörande Wapato, är en av de mest spektakulära destinationerna i hela landet! Pröva undervattensfotografering! Simmare kan ta sig till Bira beach, här finns kristallklart vatten och vit sand. Du kan boka äventyrsturer av touroperatörer i Manado, med djungelvandring och övernattning i t ex Tangkoko Nature Reserve. Man kan också prova White water rafting (flottfärd) eller njuta av delfiner på en båttur.

Dyksäsong

Det är möjligt att dyka året om på Sulawesi, men det är som bäst runt augusti och juni. Sikten är som bäst i Manadoområdet från november till slutet av januari. Där finns liveaboards tillgängliga året om. Från mars till december är dykning i Wakatobi väldigt bra.

 

Ta sig runt

Det finns en internationell flygplats i Manado och förbindelserna mellan Sulawesi och andra stora indonesiska städer är goda. Det typiska sättet att ta sig runt i Manado är med ojek (mopedtaxi), samt de billiga minibussarna. Det finns även taxi och möjlighet att hyra bil. Vill du ha motion, hyr en cykel och trampa runt på ön!

 

Säkerhet

Vi vill varna för att dricka lokal sprit, under 2011 - 2012 har det skett ett antal fall av metanol förgiftning i Indonesien och framförallt på Bali, Lombok och Gili-öarna. Drick aldrig något som du inte vet vad det är och helst bara ur flaskor som du ser på när de öppnas.

Landet har drabbats av olika naturkatastrofer de under 2000-talet. Aceh och några delar av Sumatra har haft en tuff återhämtning efter 2004 års tsunami. Det har varit några stora jordbävningar på ön Sumatra. Det har varit spänningar mellan kristna och muslimer i Indonesien under de gångna åren, men inte på den senaste tiden, de sista upploppen skedde 2006. Det rekommenderas inte att åka till centrala Sulawesi.

Kontakt