Sumatra

Kampong, Sumatra
 

Resor till Sumatra - Regnskogsön med kultur

Sumatra är en enormt stor grön ö, som är full av platser att utforska och aktiviteter att ta sig an. Ta en tur in i den täta regnskogen och hitta världens största blomma. Lär känna den inhemska kulturen och njut av den fantastiska maten. Boka din resa till Sumatra hos KILROY travels!

Den gröna ön

Klimatet kan inte bli mer tropiskt än på Sumatra. Bengkulu och västra Sumatra är de fuktigaste platserna på ön, med en nederbörd på ca 3500 mm per år. Världens sjätte största ö är belägen med Java i sydost, Malaysia i norr, Borneo i öst och Indiska Oceanien i väst. Sumatra har 45 miljoner invånare, vilket gör den till den fjärde mest befolkade ön i världen. Mer än 50 olika språk talas på ön, vilket förklarar den kulturella och traditionella blandningen. Den rika naturen är otrolig! Här finns många växtarter som inte växer någonannanstans. Det finns mer än 200 olika däggdjur och 600 olika fågelarter som lever på ön, varav den hotade Sumatratigern förmodligen är den mest kända. Det finns även orangutanger, noshörningar, leoparder, björnar och tapirer.

Vackra nationalparker

Sumatra har mer än 10 vackra nationalparker. Kerinci Seblat Nationalpark, Gunung Leuser Nationalpark och Bukit Barisan Selatan Nationalpark är de tre bästa. I västra Sumatra hittar du tät regnskog och här finns även världens största blomma Rafflesia Arnoldii. Bukittinggi är centret för kultur, musik och mat. Här finns många museer.

Världens största vulkansjö

Barisanbergskedjan ligger i väst. Där finns den majestätiskt aktiva vulkanen Mount Kerinci på 3805 m, den högsta punkten på ön. Den geologiskt intressanta Lake Toba är 100 km stor, och den största vulkansjön i världen. Den skapades under ett omfattande vulkanutbrott för ca 75 000 år sedan. Sedan dess har det varit några små utbrott. Människorna som bor längs Toba kusten är Bataker. Deras traditionella hus är kända för sina färger och speciella tak. Danau Maninjau är en vacker vulkansjö som ligger några timmar bort från Bukittinggi. Du kan ta dig dit med buss. Vulkansjön ligger mitt bland risfälten och landskapet är hypnotiserande.

Aktiviteter på Sumatra

Öns stadskärnor är Palembang och Medan. Där du kan hitta all service, butiker, barer och restauranger. Bohorok orangutangcenter ligger i Bukit Lawang. Verksamheten har funnits i 30 år och har hjälpt de fantastiska djuren att återvända till naturen igen. De matas flera gånger om dagen, så de finns stora chanser att få se djuren på nära håll. Vulkanen Gunung Sibayak är en populär endagsutflykt och du kan även hyra en guide. Sätt på dig dina vandringsskor då vägarna kan vara hala. Vandringen till toppen tar några timmar, men de är värt svetten, utsikten är fantastisk! När du går ner, på väg till Berastagi, finns varma källor att bada i. I Tengkahan kan du hyra en guide för att vandra i djungeln. Skärmflygning är även möjligt i västra Sumatra.

Surfing i världsklass

Om du vill fånga en av de bästa vågorna på jorden så bege dig till Mentawaiöarna som ligger 150 km väst om Sumatra. Sipora, norra och södra Pagai är huvudöarna. På öarna Karang Bajat, Mainuk, Mapadegat vid Sipora, är turismen mer utvecklad så där kan du hitta hotell, restauranger, barer etc. Mentawai är även bra för dykning!

Att ta sig dit

Vanligtvis så flyger resenärer till Medan eller Padang och mellan dessa städer går färjor. Färjorna går även mellan Melaka - Dumai och Singapore - Pekanbaru, samt stannar vid Bintanön. När du ska ta dig runt på Sumatra, kan du ta färja till närliggande öar. Det finns även tåg mellan Bandarlampung och Palembang. Annars går det bra att hyra bil, motorcykel eller cykel.

När ska man åka

Den bästa tiden att åka är; maj - juni och september - oktober. Regnperioden börjar i november och håller i sig till och med mars i södra delen, men i norr börjar regnperioden redan i oktober. Populärast att resa är i juli, augusti och runt julen, då är även boendet dyrare.

Att tänka på

Ön var förut täckt av regnskog, men illegal skogsavverkning har gjort att regnskogen minskat. Var en ansvarsfull resenär, köp inga regnskogprodukter!

Säkerhet

Vi vill varna för att dricka lokal sprit, under 2011 - 2012 har det skett ett antal fall av metanol förgiftning i Indonesien och framförallt på Bali, Lombok och Gili-öarna. Drick aldrig något som du inte vet vad det är och helst bara ur flaskor som du ser på när de öppnas.

Aceh håller fortfarande på att byggas upp efter tsunamin 2004. Seismologer tror att flera jordbävningar kan komma. Den sista stora jordbävningen var i september 2007 och orsakade stor skada. Följ nyheterna noga.

Kontakt