Phnom Penh

Mekong River, Phnom Pehn
 

Resor till Phnom Penh -
Staden med fyra ansikten

Utforska den fascinerande och historiskt rika pärlan Phnom Penh, staden där floderna Bassac, Mekong och Tonle Sap möts. Se de mäktiga Buddhastatyerna och upplev de rökelsebeslöjade templen. Boka din resa till Phnom Penh hos KILROY!

Den vitala staden Phnom Penh, Kambodjas huvudstad, är en intressant mix av fängslande historia och sprudlande utveckling. Phnom Penh är landets största stad och man beräknar att två miljoner människor bor här. Platsen är Kambodjas historiska, politiska, ekonomiska och kulturella centrum. På 1920-talet, innan den japanska ockupationen, amerikanska bombningar och de Röda Khmerernas brutala styre, brukade Phnom Penh kallas Asiens pärla.

Buddhas ögonbryn

Det finns en uppsjö vackra tempel (wats) att besöka, om man befinner sig i Phnom Penh. Wat Moha Montrei, Wat Phnom och Wat Ounalom är några av dem. Den sistnämnda uppfördes 1443 och är idag ett centrum för praktiserande khmer-buddhistmunkar. Om du fascineras av gamla reliker och buddhistisk tro, är det ett måste att ta sig till stupan bakom huvudbyggnaden. Där kan man beskåda en del av Buddhas ögonbryn. Wat Phnom är daterad till år 1373 och är en lugn och fridfull pagod, även den är väl värd ett besök. Ytterligare ett måste, är att besöka de livfulla marknaderna i staden. Ett fint exempel är Phsar Thom Thmei. Kungapalatset är också det väl värt ett besök.      

Äkta diamanter

Kambodjas Nationalmuseum är en av stadens vackraste byggnader. Det byggdes på traditionellt vis och med en charmig trädgård. Museet sitter inne med några av de mest fascinerande khmerskulpturerna i landet. Vill man få mer av khmerkulturen, så bör man även besök Silver Pagoda. Byggnaden fick sitt namn av golvet, som är beklätt med äkta silver. Buddhastatyerna som finns där är verkligen något utöver det vanliga. De är gjorda av solitt guld och täckta av tusentals äkta diamanter. Den kända vita stupan i Killing Fields bär på starka vittnesmål från perioden med de Röda Khemererna och Pohl Pot vid makten. Platsen är en massgrav, där tusentals människor ligger begravda. Människor som miste sina liv under denna mörka period i landets historia.

Att ta sig runt:

Phnom Penh är ingen stor stad och lätt att ta sig runt. Man kan med fördel hyra en cykel (cyklo). Det finns inget lokalt bussystem, så även invånarna använder dessa cyklos. Tuk-tuk är också ett alternativ. Ta det försiktigt i trafiken, det går både fortare och är mer kaotiskt än vad vi nordbor är vana vid. Vill man ta sig vidare till andra städer i Kambodja, är det bussen som gäller. Tåg finns också att tillgå, men de går betydligt långsammare. Flyger du till Phnom Penh, är det på Phnom Penh International Airport du landar. Det är en halvtimmes bilfärd in till stadens centrum. Flygtaxi har fasta priser.

När ska man åka

Generellt sett är Phnom Penh en varm stad året om, men under februari till maj är det riktigt hett. November fram till januari är ofta mindre fuktiga än övriga månader. Det tropiska monsunregnet faller under maj och juni. En fin tid på året att besöka Phnom Penh är under det kinesiska nyåret. Det firas i slutet av januari eller i början av februari. Färgsprakande drakdansare fyller gator och torg och maffiga festligheter äger rum.   

Kontakt