Kuching

Kuching är en urban stad omgiven av vacker regnskog
 

Res till Kuching - Upplev den asiatiska mångfalden

Kuching erbjuder en kulturell mångfald utan dess like med närhet till både stad och storslagen natur. Denna "Cat City", som är huvudstaden i delstaten Sarawak är en unik kombination av cirka 45 olika kulturer och språk. Kasta dig själv in i nya upplevelser - Kuching väntar på dig!

Kuching är den största staden på Borneo, men fortfarande tillräckligt liten för att kunna utforska den till fots. Kuchings gator är moderna och sofistikerade med en kolonial känsla. Staden är ett kommersiellt och industriellt centrum i östra Malaysia, ett himmelrike för den matintresserade resenären och en perfekt utgångspunkt för alla dina naturupplevelser i Borneos regnskogar.

Även fast delstaten Sarawak tillhör Malaysia kommer malajer endast på tredje plats räknat i befolkningens storlek. Iban utgör den största folkgruppen och kineser den näst största. Sammanlagt har dessa olika folkgrupper 45 olika språk och kulturella grupper. Denna mix av olika språk, religioner, seder, kultur och livsstilar erbjuder en hel del spännande möjligheter och upplevelser för den enskilda resenären. Trots mångfalden lever människorna i Kuching i harmoni sida vid sida. Och tilläggas bör att lokalbefolkningen är mycket stolta över att få bo och leva i den renaste staden i hela Malaysia.

Den kulturella och religiösa mångfalden präglar Kuching - Här kan du smaka på både sött och stark mat!

Vad finns det att göra i Kuching?

Det finns flera olika tempel som är värda ett besök och om du prickar in ett besök vid någon av landets högtider kommer du att få vara med om stor fest. Några av de största högtiderna är festivalen Hungry Ghost vid Hiang Thian Siang Temple och firandet av Kong Teck Choon vid Hong San Temple. Trots att den kinesiska befolkningen dominerar i Kuching och de buddistiska templen är lätta att hitta finns även andra andliga inriktningar att utforska i staden. Varför inte göra ett besök i den indiska moskén som garanterat kommer att få dig att häpna!

Förutom kultur och religion handlar Kuching också om det urbana stadslivet. Ta en promenad genom stadens olika stadsdelar, besök museer, marknader, färgglada basarer, kaféer, restauranger och gatustånden. Och för guds skull glöm inte att planera in ett besök till strandpromenaden Waterfront Promenade. En promenad längst floden Sarawak river är ett perfekt sätt att varva ner på och avsluta dagen på.

Malaysia Kuching Chinese Temple

Det finns flera historier om namnet på staden Kuching och även om originalet inte har något med katter att göra – fastän kucing faktiskt betyder katt på det lokala språket Bahasa Malaysia (Malajiska) – så har staden tagit fasta på detta. Runtom i staden pryds gatorna med stora katter i väldigt kitschig stil – ett perfekt tillfälle att ta schyssta foton! För att se häftiga kattfigurer i alla dess storlekar och former rekommenderas ett besök på Cat Museum (gratis inträde).

Runt Kuching

Kuching är det perfekta stället att utgå ifrån när du ska ta dig an olika äventyr runt om i Sarawak. Mångsidigheten i Kuching och Sarawak är tydlig även när det kommer till olika aktiviteter som erbjuds. Strax utanför staden (30 minuter bort) finns ett unikt rehabiliteringscentrum där du kan se räddade orangutanger och lära dig mer om dessa fascinerande varelser. Också 30 minuter bort med båt finns ett centrum för sköldpaddor som är Sarawaks första marina nationalpark. Om du är sugen på äventyr lite längre bort kan du ta en två timmars biltur till Gunung Gading National Park för att vandra i djungeln, bada i fantastiska vattenfall eller ta en selfie med Rafflesia flowers som är en av världens största blommor.

Det finns massor av andra ställen att utforska utanför Kuching, men om du är ute efter en kombination av natur, mat och kultur är Rainforest World Music Festival ett måste - Garanterat en oförglömlig upplevelse!

Malaysia Kuching River Boat Ride

När ska man åka?

Kuching har ett tropiskt klimat med solsken året runt. Tunga regnskurar förekommer då och då under själva monsun säsongen som varar mellan november och februari.

Det kinesiska nyåret, Islamic Hari Raya Aidilfitri och den stora festivalen Gawai Day är de största högtiderna i Kuching. Under dessa festivaldagar är det trafikstockningar och stora festligheter.

Att ta sig dit

Kuching nås lättast med flyg. Det avgår flera flyg per dag från bland annat från Kuala Lumpur, Johor Bahru och Singapore. För att ta sig runt Sarawak rekommenderas båt och buss.

Kontakt