Rotorua

Rotorua är känt för sin Maori kultur och geotermiska aktivitet
 

Rotorua - det bästa av Nya Zeeland på ett ställe

Rotorua ligger i den centrala delen av Nordön på Nya Zeeland. Från Auckland tar det ca. tre timmar att åka bil till sydöstra. Rotorua är en perfekt helgdestination eller en stopover destination på en roadtrip på Nya Zeeland.

Du kanske tror att du har kommit till fel ställe när du har rest hela vägen till Rotorua och bara hittar en liten vanlig landsortsstad. Men skenet bedrar, det är vad som finns under marken som är den stora attraktionen i Rotorua.

Geotermiska Rotorua

Rotorua är ett av de mest aktiva geotermiska områdena i Nya Zeeland. Lukten av svavel är det första du märker när du kommer till stan, och på många hotell och vandrarhem finns det möjligheter att ta ett dopp i bubbelpoolen eller bada i pooler, som värms upp av det varma vattnet under marken.
Bara en liten bit söder om Rotorua finns ett stort område med gejsrar där leran kokar och ånga stiger upp i skyn. Var noga med att gå på gångstigarna i området, eftersom marken är förrädisk och på många ställen brännande het.

Maori land

Nya Zeelands ursprungliga invånare, maorierna, är också en stor del av Rotorua-området. Mer än en tredjedel av befolkningen här är Maori. Och du måste koncentrera dig när du uttalar de lokala ortens namn. Vad sägs om denna: "Whakarewarewa"? Maoriernas har funnits i mer än 500 år i detta område och det finns både en by och ett Maori kulturcentrum på plats som berättar om Nya Zeelands inhemska kultur.

Största gejser i Nya Zeeland

"Whakarewarewa" är också en plats med kokande underjord och det är hem för Nya Zeelands största gejser, "The Pohutu" som är väl värd ett besök.

Får, får, får

Om du  gilllar "Dolly" underhållning, ta lite tid och se "Agrodome", som är en familjevänlig show med får. Tro det eller ej, men Agrodome är en av de mest populära turistattraktionerna i hela Nya Zeeland.

 

 

Kontakt