Galapagos

En stor (och gammal?) sköldpadda på Charles Darwin Research Station, Galapagos
 

Resor till Galapagos - det vildaste av allt liv

Galapagosöarna utgör en av världens bästa platser för upplevelser och utforskning av ett minst sagt spännande djur och naturliv. Här kan du bekanta dig med sjölejon, leguaner, pingviner, flamingos, sköldpaddor och många många andra djurarter. Det råder inget tvivel på Galapagos kommer att slå dig med häpnad om och om igen. Boka din resa till Galapagos hos KILROY!

Resor till Galapagos - drömlikt paradis

Plötsligt möts du av ett rosa, surrealistiskt scenario: En nästan helt uttorkad sjö, röd, jordfärgad botten, full med rosafjädrade flamingos som alla står med sin bakre fjärdedel högt uppe i luften. Vad gör de? Jo de försöker komma åt räkor, som också är orsaken till flamingons karaktäristiska rosa färg. Du befinner dig på Floreana, en av alla spännande Galapagosöar, och scenariot framför dig är så drömlikt att det för en stund känns som en hägring, en "fata morgana". Men det här är det sanna Galapagos, det ÄR på riktigt, för verkligheten på Galapagos är så här fantastisk.

Galapagos unika ekosystem

Och kanske är det mest fantastiska att det här exemplet bara är ett bland miljoner. Varenda en av dessa öar, som från avstånd, tillsammans, ser ut att bära liknande kostymer, har något väldigt särskilt och unikt att erbjuda, och på närmare håll kommer du att upptäcka att dessa magiska öar är långt ifrån lika. Faktiskt så är var och en av öarna så unika och värdefulla att du förmodligen, flera gånger under din resa, kommer att få uppleva detta.

Guiden på din båt kommer att be dig och de andra resenärerna, som också seglar runt bland öarna, att varje gång du lämnar en ö för att bege dig mot en annan, omsorgsfullt borsta bort all sand du har på fötterna och mellan tårna. Ja, så speciella och känsliga är nämligen dessa öar.

Ett enda litet frö kan med andra ord starta en lavin av ekologisk obalans.

Om du tar med dig sandkorn från en ö till en annan, kanske du också bär med dig ett litet frö av något slag, och det skulle minst sagt kunna ställa till med kaos i det delikata ekosystem som karaktäriserar varje ö, och som är olikt de andra. Ett enda litet frö kan med andra ord starta en lavin av ekologisk obalans. Med denna insikt kommer du snart att låta dig fascineras, förvånas och förföras av Galapagosöarna. Snart kommer du att förstå varför öarna för många år sedan hade högsta prioritet på UNESCOs lista över världsarv och varför Charles Darvin använde naturen och djurlivet på just Galapagosöarna som de främsta exemplen på hans kända evolutionsteori.

Häng med slöa leguaner & blå fötter i Galapagos

Det är inte svårt att komma in i ett speciellt lugn på Galapagos. En blandning av tacksamhet och respekt, extas och förvåning. Att kliva iland på en av dessa öar eller att dyka under ytan i vattnet runtomkring är som att vända upp och ner på en liten sten och upptäcka att under denna så kryllar det av en massa intressant liv. Öarna har alla sina egna underverk och höjdpunkter, men något som du kommer att hitta överallt är slöa havsleguaner, som breder ut sig på varenda klippa de kan hitta. Så se efter vart du sätter fötterna! Det värsta de kan göra är i och för sig att spotta havsvatten efter dig - vilket också verkar vara en favoritsysselsättning.

Blåfotade havssulor

När du tröttnat på dessa oförskämda spottande havsleguaner, finns det som tur är ett överflöd av andra imponerande vildmarksupplevelser att förundras över: som havssulornas pardansuppvisning (taktlösa marinfåglar med strupar stora som ballonger), dramatiska sjölejonfighter, dykande pingviner, jättesköldpaddor på land eller i vatten och de mest häpnadsväckande landskap du någonsin sett. Annat som gör denna plats mycket speciell är dessutom: laguner, kvicksand, vulkaner, fantastiska stränder i olika färger, olika formationer av lava och mycket mycket mer.  

Glöm mobilen på din resa till Galapagos...

Galapagos kommer att ge dig ett magiskt och oförglömligt minne. Bli inte förvånad om allt annat, till en början, kommer att verka så meningslöst och oviktigt. Detta är kanske den bästa orsaken till varför du ska glömma mobilen hemma och ge dig iväg hit!  

Blir du sugen på att resa till Galapagos?
Hör av dig för tips & mer info

Kontakt