Sydafrika

Drakensberg i Sydafrika
 

Resor till Sydafrika - landet som passar alla!

Sydafrika har en enorm variation av flora och fauna, vilket gör det till ett drömland för aktiva resenärer. De kustbelägna landskapen är vackra och det finns ett stort utbud av saker att göra för backpackers. I Sydafrika är människorna lättsamma, maten utsökt och det mesta oerhört prisvärt. Boka din resa till Sydafrika hos KILROY travels!

Garden Route

Längs Garden Route i Sydafrika finns det en hel del intressanta saker att upptäcka. I den lilla fiskarbyn Hermanus kan du se valar (maj - december) och i Simonstown i Boulder's Beach finns den afrikanska pingvinen. I Knysna och Outshoorn finns de fantastiska Cangogrottorna som är värda att besökas. Från Port Elisabeth kan du åka på dagsturer till townships. Red Location township är passande för dem som är historieintresserade. Ett av de bästa naturreservaten är Kruger National Park. Under en safari här kommer du se ett otroligt djurliv och när det är dags att sova i tälten hör du lejonen ryta.

Kapstaden och Taffelberget

I Kapstaden får man inte missa den spektakulära vyn från toppen av Taffelberget (Table Mountain). Bästa utsikten får man med kabelbanan ända upp till toppen, som inte får missas! Robben Island är en annan sevärdhet om man är intresserade av Sydafrikas historia. En gammal fängelseö där bl.a. Nelson Mandela satt fängslad under många år. Cape Point är platsen där den Indiska oceanen och Atlanten möts. Från fyren får man en underbar vy som når långt ut i havet.

Durban och Wild Coast

I Kwazulu-Natal South Coast ligger Afrikas semesterstad Durban som är ganska  "turistig". Durban är känd för bra indisk mat. Själva Wild Coast är utmärkt om man är intresserad av att vandra. Norr om Cintsa ligger Xhosa-byarna.

Surfing

Sydafrika kan skryta med att ha några av de bästa surfingplatserna i hela världen. Det finns åtskilliga ställen för surfing. En nybörjare kan t ex ta privatlektioner i den lilla staden Plettenberg Bay där man även kan ta en dagstrippsvandring till Robberg-halvön. Där kan man höra sjölejonen ryta och njuta av otroliga vyer. Vandringslederna är väl markerade och enkla att följa. Bäst att göra resan vid lågvatten då en del av stigarna går nära vattnet och vågorna kan vara väldigt höga.

Bungyjump

Bloukrans River ligger i Garden Route. Det är den ultimata upplevelsen för de äventyrliga då det är världens högsta bro för bungyjumping. Ta ett hopp från 216 meter ner mot floddalen och vi garanterar ett lyckorus!

Vandring och trekking

Drakensberg ligger mellan Durban och Johannesburg. I trakten finns många vandringsspår, klättringsplatser och ridning i frisk bergsluft. Här ligger också Afrikas högsta vattenfall. Amphiteatern backpackers vandrarhem organiserar vandringar och resor till Lesotho, som är omgivet av bergen. I Lesotho får man lära mer om bondelivet och gamla bergsristningar. Kanske ett besök hos den lokala häxdoktorn för att få medicinsk rådgivning? Glöm inte att kolla upp när gränsstationerna stänger. Vägarna är i dåligt skick så i stället för att hyra bil rekommenderar vi en bokad dagstripp.

Dykning

Prova på burdykning och upplev vithajarna nära inpå. Dyer Island är en bra plats för detta. Sodwana Bay ligger cirka fyra timmar från Durban och är Sydafrikas Mecca när det gäller dykning. Det är beläget i ett marinreservat som utgör delar av Världsarvet klassificerat som Greater St Lucia Wetlands Park. Här kan du se tropiska fiskar, sköldpaddor, valhajar och delfiner beroende på årstid.

Vinprovning

Groot Constantia är den äldsta vingården i Sydafrika. Paarl, Stellenbosh och Franschhoek är några av de många idylliska vinbyarna som landet har att erbjuda. Vinprovning är något även backpackers har råd med.

Ta sig runt

The viktigaste huvudvägen för turister är N2, även kallad Garden Route. Den går längs kustlinjen mellan Mossel Bay och Storms River. Det finns inga allmäna transportmedel och man måste därför köra med hyrbil eller vandra under dagen. Undvik att gå ensam, speciellt när det är mörkt ute. Det finns säkra, moderna bussbolag som kör mellan storstäder och mindre städer. Du kan även åka Baz Bus, som är en väl fungerande dörr till dörr buss service för backpackers som kör runt bland 180 vandrarhem i Sydafrika.

Måste ses

Ett av de bästa naturreservaten för safariintresserade är Kruger National Park. I Tsitsikamma Coastal National Park finns det berömda Otter Trail som är utmärkt för vandringar. Den häpnandsväckande utsikten från Table Mountain i Cape Town är minnesvärd. För att uppleva det kulturella livet och musiken - besök Cape Town, International Jazz Festival.

Mat

"Bobotie" är en läcker sydafrikansk kötträtt. Prova även strutsburgare och allt gjort av biltong (marinerat torkat kött).

Kontakt