Tanzania

Kilimanjanos högsta punkt, Tanzania
 

Resor till Tanzania - Safari, storstad och strand!

En resa till Tanzania kan innehålla allt från safari och bergsbestigning till strandliv och storstadsliv.  Med den hektiska staden Dar es Salaam som utgångspunkt finns det bra möjligheter att ta sig till landets höjdpunkter. Från Kilimanjaro och Serengeti till schimpanserna i Gombe Stream nationalpark, i västra Tanzania. Boka din resa till Tanzania hos KILROY!

Dar es Salaam

Miljonstaden Dar es Salaam är Tanzanias viktigaste stad, och är en naturlig utgångspunkt för att resa vidare i landet. Dar es Salaam var tidigare huvudstad (ny huvudstad är idag Dodoma) och har en fascinerande blandning av afrikansk, arabisk och indisk kultur. Dar es Salaam är en fartfylld och hektisk stad, men den ger en oemotståndlig inblick i ett afrikanskt storstadsliv. Besök exempelvis den gigantiska Kariakoo-marknaden, det är Tanzanias största och är fylld av exotiska produkter och märkvärdiga matvaror. Du kan även ta dig till en av Dar es Salaams svettdrypande nattklubbar och dansa med lokalbefolkningen till pumpande östafrikansk musik. Det kan vara bra att bekanta sig med staden i ett par dagar innan man beger sig vidare för att uppleva några av Tanzanias naturupplevelser. 

Norra Tanzania:  Natur, Djurliv och Trekking

I norra Tanzania hittar man, vad många upplever som essensen av Afrika. Här har du möjlighet att se den vackra naturen och det rika djurlivet. Mount Kilimanjaro är även beläget här. Berget är kontinentens högsta punkt och det finns bra möjligheter att bestiga Kilimanjaro. En vecka bör avvaras för att hinna med att bestiga berget. Vanligtvis övernattar man i hytter eller campar längs rutten. Norra Tanzania rymmer också stora möjligheter till att uppleva djurlivet genom safaris.

Missa inte att besöka nationalparken Serengeti som är en av Afrikas mest djurrika nationalparker. Ett annat alternativ är också den mindre nationalparken Arusha. Arusha täcker 137 kvadratkilometer mellan Kilimanjaro och Mount Meru och har en stor blandning av flora och fauna på grund av de stora höjdskillnaderna. Det finns både sumpområden, savann och skog. I Arusha är några av höjdpunkterna Ngorogoro kratern, Momela sjöarna och Meru berget, det liksom själva parken är ett alternativ till det mer besökta Kilimanjaro. På Meru kan man också trekka. I Arusha parken är det bra att ta en safaritur, om man vill uppleva det rika djurlivet. Här finns zebror, bufflar, elefanter, hyenor, giraffer, antiloper, många olika apor och även fåglar.

Västra Tanzania

I den västra delen av Tanzania finns det stora möjligheter att få se schimpanser i den kända nationalparken Gombe Stream. Parken ligger inte långt ifrån gränsen till Burundi och Tanganiyka-ön och det enda sätt att ta sig dit är med båt. Det har sedan 1960-talet forskats om schimpansernas ursprung i Gombe. Här daterar sig den kända historien om Jane Goodall, som har gett namn till det forskningscenter som finns i Gombe, där man kan besöka schimpanser. Att se dessa schimpanser är en helt speciell upplevelse. Människan och schimpansen är 98% lika i arvsmassorna. Man ser tydligt hur schimpansernas beteenden påminner om våra. Parken har även ungefär 200 olika fågelarter. Vi rekommenderar att man har några dagar till att trekka i Gombe. Här finns stora möjligheter att få se schimpanser i deras naturliga omgivning. I Gombe finns det möjlighet att övernatta i lodger, campa, eller tälta. 

Kalambo

Vid Tanganiyka-ön som är beläget vid gränsen till Zambia, ligger det imponerande vattenfallet Kalambo. Fallet är på 235 meter och är därmed det nästhögsta fallet i Afrika. Man kan eventuellt besöka Kalambo i samband med ett besök i Katavi nationalpark, som är en av de minst besökta vattenfallen på grund av sin avlägsenhet. Här har man oftast de över 4000 kvadratkilometerna för sig själv och därefter är det stora möjligheter för att se vilda djur. Katavi är även ett floddelta, där man kan se flodhästar, elefanter och krokodiler som huvudattraktioner. 

Kontakt