Libanon

Libanons 2000 år gamla Baalbeck
 

Resor till Libanon - kultur, natur och festligheter

Stridsvagnar och soldater har för länge sedan lämnat Libanons gatuhörn och upptagna affärsmän och lekfulla barn sprider liv och glädje på gatorna. Nu kan du tryggt åka till Libanon för att njuta av naturen, utelivet och ett av mellanösterns mest mångkulturella samhällen. Boka din resa till Libanon med KILROY travels

Libanon är ett intensivt och spännande land att resa i. Landet är inte större än en fjärdedel av Danmark men har ändå 18 officiella religioner och en skiftande natur, som till exempel i början av maj ger möjlighet till både strandnöjen och skidåkning på en och samma dag!

Åter fullt av liv

De senaste 35 åren har Libanon präglats av stor politisk instabilitet och oro. Från 1975-1990 var landet undertryckt av inbördeskrig där kristna grupper och palestinier bekämpat varandra med israeliska inblandningar. Det var också under denna period Hizbollah hade ett inflytande i regionen. Du kan fortfarande se bombade byggnader i Beiruts centrum, som står där som monument från kriget.

Men de politiska stridigheterna upphörde inte helt i och med inbördeskrigets, och det är ibland fortfarande riskabelt att resa till Libanon. Senast i maj 2008, utbröt oroligheter i Beirut mellan Hizbollah och regeringsstyrkorna. Detta var kulmen på Hizbollahs belägring av Place des Martyrs i stadens centrum. Hizbollah fick fler mandat i parlamentet, precis som man ville, lämnade torget, och i dag är centrala Beirut åter fullt av liv med shoppare och barn som leker i Place d'Etoile.

Beirut - Ibiza för sofistikerade

Beirut kallas för Mellanösterns Paris. De två städerna är inte alls lika, Beirut har inte Paris skönhet utan är en ganska typisk betongdominerad huvudstad i Mellanöstern. Men stämningen finns där. Speciellt runt Place de'Etoile, där de franskinspirerade sidewalk caféerna sprider ut sig och där rika barn leker med sina asiatiska barnflickor runt den vackra klockan på torgets centrum. Det är ingen tvekan om att Beirut är en naturlig utgångspunkt för alla upplevelser under en resa till Libanon.

Beiruts nattliv är utmärkt. Staden är som Ibiza fast för de mer sofistikerade eller för äventyrare, och här hittar du festivaler för varje smak. Barer, restauranger och mindre klungor av festglada människor som leds av DJs är koncentrerade längs stadsdelen Gemeyzeh, nära Mohammad al-Amin moské. Missa inte en rock 'n roll-kväll på Bar Louis som har häftiga, valvformade stenrum med häftig levande musik varje kväll. 

Tripolis hektiska hamn

Tripoli är den hektiska huvudstaden i norra Libanon. Den gamla basaren Souq är full av livlig handel med allt från hantverkare och stilettklackar till slaktade djur, parfym och tvåltillverkare. Korsfararna erövrade naturligtvis också den här staden och lämnar efter sig stora slott med 360 graders utsikt över den tätt packade staden. Tripoli är mer konservativ än progressiva Beirut, och överallt syns moskérnas minareter över de platta hustaken. Om du blir trött efter ett par timmars liv och rörelse i Souq, kan du stanna till vid ett hammam och få dig en rejäl skrubbning.

Byblos - en idyll vid Medelhavet

Den lilla pittoreska hamnen i Byblos finns med på UNESCOs världsarvslista som den äldsta bebodda staden i världen. På en liten kulle med en fantastisk utsikt över staden och Medelhavet, kan du strosa runt i ruinerna av en gammal korsfarares slott från 1100-talet, som då var skådeplats för flera strider mellan korsfararna och deras nemesis, den kurdiska sunnimuslimska Saladin. I den mysiga intilliggande hamnen kan du njuta av färsk sushi och glödande röda solnedgångar över Medelhavet. Byblos ligger bara en timmes bilfärd norr om Beirut, och är en fin liten dagsutflykt i kombination med till exempel ett besök i Tripoli.

Baalbek - Libanons kulturella höjdpunkt

Inte ens i det antika Rom kunde romarna bygga tempel som motsvarade Baalbeks i extravagans och storlek. Baalbek betyder "solstaden" och här byggdes tempel för att araberna skulle bli imponerade av den romerska makten och civilisationen. Jupiter templet som var romarrikets största byggnad står på sex av de återstående pelarna som är 22,9 meter höga. Dessa vittnar om romarnas överlägsna ingenjörskonst. Det imponerande Bacchus templet finns också kvar, och står precis som romarna lämnade det för 2000 år sedan med sina 46 kolumner. Den påkostade inredningen i detta tempel har också imponerande lyckats bevarats än idag. Baalbek är definitivt en av höjdpunkterna på en resa till Libanon.

Trekking i Libanon - dalar och berg

En av de vackraste naturområden i Libanon är Qadisha Valley, en 50km lång dal som också är ett världsarv. Den vackraste delen av den långa dalen är de nordligaste 20km upp till Qadisha grottan. Här kommer du att mötas av gamla tempel, flertalet vattenfall och en hisnande utsiktsplats innan du når 778m in i den långa grottan för att svalka dig.

Från norr till söder hela vägen ner genom Libanon sträcker sig The Libanon Mountain Range. Längs bergskedjan finns en 440km lång vandrinstur, Libanon Mountain Trail, som tar dig genom 75 byar och vackra landskap. Längs rutten finns det möjlighet att bo på pensionat och campingplatser. Läs mer på www.lebanontrail.org 

Skidåkning i Libanon

Om du reser till Libanon mellan december och april, medan snön faller i de libanesiska bergen kan du kombinera festligheter och kulturliv med skidåkning. Bara en dagstur från Beirut finns två av Libanons bästa skidområden. Den mest populära heter Mazaar ski resort. Den är inte stor, men med sina 42 nedfarter på totalt 80km är det Libanons största. I närheten ligger den lite mindre, men mer natursköna Cedars ski resort. Här erbjuds bättre pudersnö och offpiståkning.

Kontakt