Filippinerna

Strand, Filippinerna
 

Resor till Fillipinerna - riket med 7107 öar

Filippinerna är en dröm med kristallklart vatten, massor av färggranna fiskar och tusentals öar att utforska! Vandra på vulkanerna, koppla av på de milslånga sandstränderna och dyk ner i havets eget akvarium. Boka din resa till Filippinerna hos KILROY!

Är du redo att planera din resa till Filippinerna? Länkarna nedan har mer info om upplevelser och hur du tar dig dit. Om du vill veta lite mer om landet, läs då vidare om Filippinerna nedan.

Vi vill varna för risken att Filippinerna efter läsningen kan hamna högst på din bucketlist...

Res till Filippinerna oavsett om du varit i Asien eller inte tidigare

Vare sig du är en rutinerad asienresenär ell er om det är din första resa till världsdelen så är ett besök på fantastiska Filippinerna att rekommendera.

Är Palawan världens vackraste ö? Resor till Filippinerna

Den magiska skärgården består av över 7000 öar och att hitta en paradisstrand är ingen match här. Öarna erbjuder alla något unikt och landskapen varierar mycket. Bara på ön Palawan hittar du allt från djupaste djungel och vita sandstränder till underjordiska floder och svarta lavastränder. Ett så varierat landskap hittar du inte någon annanstans i världen! Palawan valdes 2016 för andra året i rad till en av de vackraste öarna i världen.

Världsarv & kultur i Filippinerna

Filippinerna bjuder så klart på mer än så! Inte mindre än sex världsarvslistade platser finns i landet, bland annat risterrasserna på Luzon, reven vid Tubbataha och den historiska staden Vigan. Utöver fantastiska naturområden är lokalbefolkningen och kulturen landets stora tillgång.

Då landet tidigare koloniserats av både Spanien och USA fram till självständigheten 1946, är kulturen inte traditionellt asiatisk utan snarare en spännande mix. De mest talade språken är filipino (i synnerhet tagalog), engelska och spanska - men här finns faktiskt runt 170 olika språk. Det är dessutom ett tätbefolkat land, här bor det över 100 miljoner (!!) människor.

Resa runt i Filippinerna

Det är enkelt att resa in på Manilla och många väljer därför att börja sin resa där. Från Manila kan du sedan resa vidare till någon av alla tropiska platser som landet erbjuder, exempelvis Cebu, El Nido, Boracay och Puerto Princesa för att nämna några. Kör en rundresa i sann backpackerstyle!

Dyka i Filippinerna

Dykningen i Filippinerna är helt fantastisk. Både dykare och snorklare kommer hit för att upptäcka det rika marina livet och de enastående dykspotsen.

Önskar du att dyka på vrak kan vi tipsa om området utanför ön Coron och om du föredrar lite färre turister och mer orörda omgivningar rekommenderar vi Camotes.

Dykning i Filippinerna och se vackra koraller

Du kan ta en båt till två andra dykmeckan från Cebu City; Hilutunga och Malapascua (här har du goda chanser att se thresher sharks)! På ön Camiguin kan du göra ett helt unikt dyk vid Sunken Cemetery – som på riktigt är en begravningsplats som numera ligger under havsytan. Dykmöjligheterna är som synes oändliga!

Att bevara det marina livet är superviktigt och du hittar skyddade marina områden vid Coron, El Nido, Bohol, Apo Island och Boracay. Panglao är en av alla populära destinationer för både dykare och strandälskare.

På västra sidan av Cebu ligger Moalboal, som också lockar till sig dykintresserade. Bara tio minuter ut från stranden är förhållandena för både dykning och snorkling superba. Glid fram i det stora blå tillsammans med hammarhajar, sköldpaddor, rockor, thresher sharks och tusentals andra färgstarka havsinvånare.

Dyk & volontärarbeta i Filippinerna - bygg artificiella rev

Volontärarbete i Filippinerna

Arbeta som volontär under din vistelse i Filippinerna! Genom ett volontärprojekt får du uppleva kulturen och det filippinska vardagslivet genom lokalbefolkningen. Vi har samarbeten med olika typer av projekt inom exempelvis utbildning, hälsa och marinliv.

Vandring i Filippinerna

Om du vill vandra under din vistelse i Filippinerna rekommenderar vi Camiguin i närheten av Cebu och Bohol. Där finns sju vulkaner med fina vandringsleder och vulkaniska källor.

Taal Lake är väl värt ett besök i Filippinerna

Filippinerna är en del av Stilla Havets eldring, vilket innebär att här finns en hel del vulkaner - varav många fortfarande är aktiva. Flera av öarna är därför vulkaniska, kuperade och täckta med regnskog. Två av de aktiva vulkanerna är Mayon och Pinatubo, båda på Luzon. Deras kratersjöar är magiska och väl värda att besöka! Lake Taal är en annan kratersjö som du enkelt tar dig till med buss från Manila.

Ta dig runt i Filippinerna

Jeepneys är små minibusser som kör olika rutter och dem kan du helt enkelt stoppa på gatan. De kan dessutom göra avstickare från den vanliga rutten om du kan betala lite extra för det!

Färjor trafikerar regelbundet mellan öarna och tidtabeller för dessa hittar du online eller i dagstidningarna. Från Cebu City kan du exempelvis ta färjor ut till flertalet öar.

På Cebu är infrastrukturen generellt välfungerande och i de större städerna kan du hyra cykel om du vill. Taxi är ett billigt färdmedel – kom ihåg att be chauffören om ett pris innan avfärd alternativt att taxametern slås igång!

Välkommen till paradiset Filippinerna och dess över 7000 öar

När ska en åka?

Den bästa tiden i Filippinerna är generellt från december till april, då det inte är tyfonsäsong samt ett torrare och lite svalare klimat.

Om du vill besöka de mer centraliserade öarna Visayas, rekommenderar vi att förlägga vistelsen någonstans mellan december och juni. Till dessa öar räknar vi exempelvis Boracay, Bohol, Cebu, Negros, Siquior, Malapascua, Samar, Leyte och så vidare. Det här området är känt för sitt unika och fantastiska undervattensliv, vita paradisstränder och grymma dykspots. Visayas är perfekt för några veckors öluffande!

Om du vill till huvudön Luzon eller vackra Palawan, El Nido och Coron är november till juni bäst. Vädret är generellt fuktigt och varmt. Om du vill undvika de största turistströmmarna rekommenderar vi dig att undvika påsk och jul.

Nyårsfirandet i Filippinerna är generellt helt galet med fyrverkerier som du inte trodde fanns. Den tredje söndagen i januari inleds varje år den färgstarka Sinulog-festivalen i Cebu City – en religiös och kulturell högtid. Festligheterna varar i 9 dagar och höjdpunkten är Sinulog Grand Parade.

Restips Filippinerna 

  • Ta dig från Cebu till ön Bohol för att se Chocolate Hills, över 1200 kullar som under torrsäsongen blir bruna som choklad. Ett av naturens underverk!
  • När du är på Bohol måste du spana efter sällsynta tarciers (eller spökdjur som de också heter) – Spielbergs inspiration till E.T., det säger väl allt? 
  • Vill du simma med sjökor? Lev din dröm på ön Dimakya, där du har stört chans att stöta på sjökorna mellan mars och juli. 
  • Att simma med valhajar är på mångas bucketlist och mellan februari och maj är chanserna goda kring Donsol i Sorsogon-området.
  • Coron är drömmen för dig som vill vrakdyka. Här ligger otaliga japanska krigsskepp som sjönk under andra världskriget!  
  • Om du vill uppleva den underjordiska floden på Palawan bör du köpa biljetter i god tid
  • Boracay ska ju vara en riktig paradisö, men det är ju fler än du som vet om detta… Om du föredrar lugn och ro kanske du ska välja en annan ö!
  • Du kan få ett visum vid ankomst som är giltigt i 30 dagar och som kan förlängas med 29 dagar extra (det vill säga totalt 59 dagar)

Säkerheten i Filippinerna

Landet drabbas av tyfoner några gånger om året och ligger i Stilla Havets eldring, där seismiska rörelser och aktiva vulkaner orsakar jordbävningar. Se till att hålla dig uppdaterad med nyheter och väderrapporter!

Boka din resa till Filippinerna

Hitta ditt perfekta hostel, de bästa och billigaste flygen samt spännande äventyr här.

Kontakt