Laos

Hyddor i Laos
 

Resor till Laos - Genuin & orörd natur!

Laos kan beskrivas med ord som; genuin, orörd natur, vackra vattenfall, berg, byar och gästfrihet. Många resenärer kommer till Laos via Thailand. Vackra Laos, där tiden verkar ha stannat, har ännu inte påverkats av massturism, så här finns många pärlor att upptäcka! Boka din resa till Laos med KILROY travels!

Laos ligger i sydöstra Asien, som gränsar till Myanmar, Kina, Vietnam, Kambodja och Thailand. Landet har mer än sex miljoner invånare och de kallas laotier. De flesta bor i Mekong-dalen. Landet är känt för sin vackra, orörda och rena natur, men också för dess rika kulturarv och gästvänlighet. Laos sexton provinser omfattas till stora delar av grovbergig terräng och många gånger är vägarna svåra att ta sig fram på. Vill du göra en resa utanför det vanliga, är Laos ett måste!

Huvudstaden Vientiane

Vientiane är i full blom och någon brist på barer är det inte i denna stad ;) Utmed den 5000 kilometer långa Mekong-floden i västra Laos, hittar du denna charmiga stad. Mekong är landets viktigaste transportled - ett måste är att ta en båttur på floden! Många resenärer blir förvånade av den vänliga och avspända atmosfären och överväldigade över den underbara naturen!!!

Massa aktiviteter!

I Laos finns massor att se och göra! Landet är perfekt för trekking, då det förutom de många opolerade vägarna finns massa regnskog att utforska. Du kan också hyra en cykel och ta dig mellan byar och städer. Om du är en vattensportsentusiast kan du paddla kajak eller kanot! Du kan också åka på kryssning på Mekong, ta en promenad genom Hmong i nordöstra Laos, besöka tempel i den historiska staden Luang Prabang, äta fantastisk god mat i huvudstaden Vientiane eller besöka den gamla kungliga staden Champasak. 

Båtutflykt 

Många besökare börjar sin resa i Laos med en två-dagars båttur på Mekongfloden. Det finns många olika båtturer med både fartfyllda motorbåtar och lite mer långsamma båtar. I oktober kan du också se båttävlingar på Mekong och du kommer säkert att träffa många respolare, förmodligen på väg åt samma håll :) 

Franska influenser 

Laos har en gång varit franskt och när förstagångsresenärer som är väl bekanta med Thailand besöker Laos, blir de ofta förvånade över att laotierna kör på höger sida av vägen. Förutom det, lever också människorna lite fattigare här än i Thailand. Och tro det eller ej, men här finns franska baguetter!! De viktigaste språken är Lao, franska och engelska, även om endast ett fåtal invånare talar engelska. Laotiska folket är mycket vänliga, och oavsätt om du talar engelska eller inte, är laoiterna alltid beredda att hjälpa dig. Laos kommer att bli en oförglömlig upplevelse!

Luang Prabang 

Denna historiska stad ligger vid sammanflödet av Mekong och Nam Khan-floden. För att få ett överflöd av kultur, är detta rätt plats att vara på. Luang Prabang är som ett mini-Frankrike. Här hittar du franska restauranger, croissanter, Vache Qui Ride ost, och fransktalande laoiter. Resenärer som har varit här kan ha ätit alltifrån Wienerschnitzel och Gordon blue till pommes frites med majonnäs. Men självklart finns det också ett stort urval äkta laoitisk mat. Överallt i staden finns cyklar för uthyrning, så passa på att ta en tur när du är här! Vill du shoppa lite, besök nattmarknaden här i Lung Prabang. 

Van Vieng 

Van Vieng är känt som "Backpacker's Village". Hit kommer turister och backpackers för att testa på "tubing". Nära gränsen till Kambodja finns det vackra vattenfallet Li Phi, som är det största vattenfallet i Asien. Det gröna landskapet domineras av stora oregelbundna Karstberg, bevuxen med träd och buskar. Bortsett från det faktum att Van Vieng är mycket populärt bland backpackers är det också en utmärkt plats att koppla av på och låta intryck från sin resa sjunka in. Ett måste är att se de fantastiska grottorna med imponerande kalkstensformationer!

Vatten och festival = Galet kul!!!

Mellan den 12 - 15 april firar laotierna "Pi Mai", som är Laos nyår. Laotierna önskar då familj och vänner ett gott nytt år ("sok di pi mai") genom att kasta vatten på varandra. Det är som ett enda stort vattenkrig:) I november startar också "Luang Festival", som pågår i veckor i landets huvudstad!!!

Att ta sig hit

Landet har tre internationella flygplatser i Vientiane, Luang Prabang och Pakse. Många resenärer kommer också till Laos via Thailand!

Boende i Laos

Vill du leva billigt har du kommit rätt! Vandrarhem kostar nästan ingenting här i Laos, inte ölen heller :) Bästa tiden att åka, om man inte vill ha regn, är från november till februari. Då ligger genomsnittliga temperaturen på mellan 25-29 grader. Mellan juni och oktober pågår regnperioden i landet, men trots regn är vädret helt ok! Under regnperioden ser du också landet när det är som bäst, med gröna och frodiga dalar.

Kontakt