Papua Nya Guinea

Ta en dag på stranden i Papua Nya Guinea
 

Flyg till Papua Nya Guinea - den vilda världen

Papua Nya Guinea är en av världens mest mystiska, hemliga och outforskade platser. I sydvästra Stilla havet, norr om Australien och öster om Indonesien finns den perfekta platsen för dig som vill resa så till så avlägsna platser som möjligt. Boka din resa till Papua Nya Guinea med KILROY.

En resa till Papua Nya Guinea är en resa till en helt annan värld. Eller en resa tillbaka i tiden, kanske en resa till bästa exemplet på hur jorden såg ut för väldigt länge sedan. Eller i en metafor: Papua Nya Guinea är det närmaste den här världen kommer till efterlevandet från en dinosaurie, från en svunnen tid.

Port Moresby: huvudstad i Papua Nya Guinea

De allra flesta som reser till Papua Nya Guinea anländer i huvudstaden Port Moresby. Här bor ungefär en kvarts miljon människor och staden är anknuten till andra större städer i regionen genom den internationella flygplatsen Jackson International Airport, som har flygningar till och från Brisbane, Cairns och Sydney i Australien samt Singapore, Hong Kong, Manila, Tokyo, Kuala Lumpur och Nadi i Fiji bland andra. Port Moresby har dock inte mycket att erbjuda - det kan vara bättre att skynda sig ut till det stora äventyret som väntar lite överallt runt hela Papua Nya Guineas olika delar.

Papua Nya Guinea: där resan är äventyret i sig själv

Begreppet skynda är kanske en överdrift när det gäller att resa i Papua Nya Guinea. För att här serveras så gott som ingenting alls för resenärer. Lika väl som att ingenting är enkelt eller okomplicerat. Men det är exakt för denna anledning som många resenärer kommer att finna detta resmål intressant och spännande - förutom de fascinerande naturliga och kulturella höjdpunkterna förstås! I Papua Nya Guinea gäller det att vara beredd på en nästan total avsaknad av turistanläggningar och infrastruktur. Själva resan och mycket av de praktiska sakerna man erfar på vägen är en stor del av upplevelsen i sig.

Papua Nya Guineas flora, fauna och djurliv

Papua Nya Guineas närmaste grannar är Australien och Indonesien (och Salomonöarna) och det är också dessa två länder som har mest liknande natur- och djurliv som Papua Nya Guinea. Djurlivet är ett kapitel i sig i dessa trakter - här finns det lika många arter däggdjur som i Australien, trots Papua Nya Guinea är nio gånger mindre! På sätt och vis kan man säga att Papua Nya Guinea är en slags biologisk miniversion av Australien, de två länderna har många gemensamma arter. En av sakerna som skiljer dem åt är topografin, då Australien genom tiderna har varit övervägande torrt och platt, har Papua Nya Guinea har varit vått och bergigt med vulkaner, klippor och regnskog. Detta har till exempel resulterat i att kängururna i Australien hoppar runt i flack och öde öken medan deras kusiner i Papua Nya Guinea lever högre upp i träden.

Farliga platser i Papua Nya Guinea

Var försiktiga, Papua Nya Guinea är ett land som inte är säkert överallt. Brottsligheten är hög i vissa regioner av landet, och du måste vara mycket försiktig i särskilda delar av Port Moresby, Lae och Mt Hagen. Detsamma gäller för de skotska höglandsregionerna och på följande områden: Southern Highlands, Enga, Western Highlands, Chimbu och Eastern Highlands. Man bör också hålla sig borta från den tidigare Panguna-gruvan i Bougainville. Med vissa försiktighetsåtgärder kan Papua Nya Guinea dock utforskas och upplevas som den spännande och exotisk plats den är. 

Höjdpunkter i Papua Nya Guinea

När du är här bör du definitivt göra ett besök till Kokoda Track, som är en 96 kilometer lång äventyrlig vandringsled genom djungeln. Den går över stenar och kullar samt hala, våta passage. Den här galna vandringen är ett stort äventyr som går både upp och ned, även om du bara går en liten del av den. Kokoda Track var den plats där australiensiska, amerikanska och japanska soldater kämpade under andra världskriget - både mot varandra och mot terrängen. Stigen erbjuder förvisso ett antal minnesmärken från kriget medan du också har goda möjligheter att möta de människor som bor nära vägen. Av uppenbara skäl är det få personer som väljer att gå alla de 96 kilometrarna. Rekommenderat är att göra som de flesta resenärer: att gå i en grupp (som kan organiseras lokalt) på en mindre del av leden.

KILROYs tips

För att få en inblick i den lokalt traditionella kulturen, rekommenderas ett besök i byn Tari - här kan du uppleva det traditionella Huli-folket. Vad gäller naturen så är många av de bästa delarna av provinserna Central, Oro och Milne Bay närmre oslagbara. Här hittar du härliga korallrev, djungelbeklädda berg och vänlig lokalbefolkning. När det gäller dykning och snorkling har Papua Nya Guinea många fartyg och vrak från andra världskriget som en av sina speciella sevärdigheter under havsytan. Platser vi rekommenderar att se i detta sammanhang är Tufi, Alotau och Samarai Island.

Kärlek, kricket och en kanotfestival i Papua Nya Guinea

Om du reser norrut över Solomon havet kommer du till de fantastiska Trobriand-öarna, där du kan ha turen att uppleva den exotiska festivalen Milamala Festival med sina kännetecken: "fri" kärlek, kricket och roten som kallas jams - den används för många saker här. I Milne Bay-provinsen ligger staden Alotau, provinshuvudstaden och en av de vänligaste, säkraste och mest attraktiva städer i Papua Nya Guinea. Om du reser till denna del av Papua Nya Guinea vid rätt tid på året kan du roa dig med underhållande Milne Bay Kundu & Kanot Festival, vars främsta attraktion är åsynen av lokala "krigare" som paddlar i oceangående kanoter - och det är ganska vilt!

Ja, Papua Nya Guinea är garanterat något i särklass och är en av jordens vildaste och mest fascinerande platser.  

Kontakt