Ghana

Fiskebåtar vid stranden i Ghana
 

Res till Ghana – en av de vänligaste platserna på jorden

Ghana erbjuder spännande safaris, en avslappnad atmosfär på stränderna samt ett exotiskt och annorlunda stadsliv – Ghana har allt för den nyfikne resenären.

Ghana ligger i Västafrika och gränsar till Elfenbenskusten, Burkina Faso och Togo. Invånarna är mycket trevliga och hjälpsamma mot turister. Ghana är rikt på naturtillgångar, har en stor jordbrukssektor och upplever just nu en ständigt ökande turism.

Besöka Accra

Huvudstaden Accra är en av Västafrikas mest efterfrågade destinationer. Staden har två stora marknader, som båda är värda ett besök. Kaneshie-marknaden säjer mat och kryddor och här har du möjlighet att skämma bort din mage med alla fantastiska rätter som serveras. På den mer centrala Makola-marknaden hittar du souvenirer såsom pärlor, batik och träsniderier. Accra har dessutom ett riktigt bra nattliv och ett stort utbud av barer och dansklubbar, där blandningen av västerländsk och afrikansk dansmusik skapar en unik atmosfär. Inte långt från Accra hittar du även ett flertal fantastiska stränder, bland annat Coco beach som ligger närmast.

Maten i Ghana

Maten i Ghana är fantastisk, och om du gillar fisk och skaldjur har du hamnat i himmelriket. Ghana är känt för sin ”fufu”, en sorts elastisk gröt som kan göras på antingen majs, banan eller rotgrönsaker som exempelvis maniok, jams eller cocoyam. Fufu är en unik och viktig del av det ghananska köket.

Vad du ska uppleva i Ghana

Förutom att besöka de underbara stränderna rekommenderar vi även att du utforskar det tropiska djungellivet, byn Mzulezu som är byggd på pålar i havet och den magnifika djurparken "Monkey Forest Resort”. Det kungliga slottet ”Ashanti” som ligger sex timmars bilfärd från Accra, är också värt ett besök. Kungen har i teorin ingen politisk makt, men regeringen rådfrågar honom ändå i större frågor. Hans palats är definitivt värt resan dit. Om du är mer äventyrligt lagt erbjuder Ghana en underbar natur att vandra i, bland annat Ghanas högsta berg Mount Afadjato från vilket du får en storslagen utsikt över landet. Berget ligger precis vid gränsen till Toga.

Boende i Accra och Ghana 

I Accra kan du hitta ett antal hotell med internationell standard, men i övriga Ghana är lyxigt boende inte ett alternativ. Det finns hostels och pensionat runtom i landet, men huvudsakligen i de mer bebodda områdena. Om du vill spendera en natt på stranden finns det särskilda strandhyddor att hyra vid de olika resorterna. Ghana Tourism Board har ett betygsystem över boende och du kan kontakta dem för mer information om olika hotell i landet.

Ta dig runt i Ghana

Kollektivtrafiken i Ghana är överlag bra och Ghana STC:s bussar är det mest bekväma och pålitliga transportmedlet, även om du inte alltid kan lita på tidtabellen. Vill du komma fram snabbare kan du alltid ta en så kallad ”bush taxi” eller en ”bush mini bus”. Dessa är väldigt smidiga och går regelbundet.

Ghana erbjuder mycket sol året runt, och temperaturen ligger vanligtvis runt 30 grader, men kom ihåg att det är regnsäsong i juni månad.

 

Kontakt