Komorerna

Resor till Komorerna
- både hemligt och gudomligt

Komorerna är en ögrupp bestående av små öar som helt mystiskt verkar ha spridits ut i Indiska oceanen, särskilt i Moçambique kanal som är bältet mellan det afrikanska fastlandet och Madagaskar. Det är samtidigt något hemlighetsfullt, fängslande och en plats att resa till när man känner att man behöver komma bort helt och hållet från vardagen hemma! Boka din resa till Komorerna med KILROY travels!

Drömmer du om en lyxig semester i ett glänsande hotellandskap där man kan ligga vid poolen med en kall drink i handen hela dagen? Då är Komorerna troligtvis inte den helt självklara destinationen. Här kan du enkelt hitta en strand att koppla av på, men allt som finns på alla dessa öar bjuder oftast upp till mer äventyrliga och utmanande aktiviteter som vandringar i regnskogen eller genom grova och ökenliknande landskap som skapats av lavan från världens största aktiva vulkan, Mt. Kartala, som ligger på huvudön Grand Comore. Vulkanen hade senast utbrott så sent som 2005. En resa till Komorerna kan definitivt bli ditt livs äventyr.

Komorernas dramatiska historia

Komorerna innefattar förutom Grand Comore öarna Moheli och Anjouan plus några obebodda atoller och rev. Landet är kopplat till det muslimska samfundet på den östra kusten av Afrika och Mellanöstern och lokalbefolkningen återspeglar öns färgstarka historia som en koloni och en bas för olika europeiska länders sjöfart. De är ättlingar från arabiska handelsmän, afrikanska slavar, persiska sultaner och portugisiska pirater. Det finns även en fjärde ö, Mayotte, som är en del av Frankrike. Moheli är den vackraste av de fyra öarna. Den lever upp till även de mest klassiska idéer om ett paradis: vita stränder, bananpalmer, doft av vanilj, kryddnejlika, och inte minst blomman oljan ylang-ylang, som används i många parfymer.

Komorerna idag

Komorerna är ett av världens fattigaste länder. Det är tätbefolkat och den politiska situationen är lätt kaotisk. Sedan självständigheten 1975 har det förekommit ett tjugotal kupper och även om det har varit lite fredligare på senare år, bör den nyvalda presidenten anse sig lyckligt lottad om han får sitta tillräckligt länge för att få sitt officiella porträtt målat.   

Glöm inte att packa ned tålamodet i din ryggsäck

Turistanläggningarna är inte perfekta i Komorerna, men det är just därför dessa speciella öar kommer att tilltala många resenärer som söker ett verkligt och primitivt äventyr. Islam är den dominerande religionen i Komorerna och kvinnor förväntas att bete sig försynt och helst bära täckande klädsel. Alkohol är förbjudet för båda könen. Räkna inte med att trafik och transporter går smidigt, en resa till Komorerna är bland annat en fin lektion i tålamod och ödmjukhet. Sist men inte minst, en resa till Komorerna kommer att bli oförglömlig.

Kontakt