Senegal

Fiskare på stranden, Senegal
 

Resor till Senegal - det oupptäckta Afrika

I västra Afrika, mellan friska vindar från Atlanten och torr värme från Sahara, ligger ett av kontinentens mest mångsidiga och spännande länder: Senegal. Ett relativt litet land som har lite av allt: stora sandstränder, öken, djungel, kulturella platser och charmiga fiskelägen, detta är bara början! Boka din resa till Senegal hos KILROY!

Nu är det dags att resa till Senegal. Det kommer inte att dröja länge innan detta intressanta land upptäcks och turismen expanderar. Detta relativt lilla västafrikanska land har inom ett hanterbart område alla typer av naturliga attraktioner: stränder, safari, djungel, öken, mangroveträsk, floddeltan, djurliv och mycket mer. Glöm inte heller de kulturella möjligheter Senegal erbjuder - spännande marknader, festivaler, pulserande nattliv, intressant arkitektur och massvis av fantastiska fiskrestauranger. 

Dakar 

Dakar är Senegals huvudstad och är en självklar kontaktpunkt mellan Senegal och Europa. Det är även här många äventyrare börja sin resa runt Senegal och eventuellt vidare till andra länder i denna del av Afrika. Dakar är en fantastisk plats, full av liv, musik, gatuförsäljning, kaotisk trafik och spännande människor. Här hittar du några av Västafrikas bästa festivaler i både när det kommer till musik och filmer och även några av de bästa nattklubbarna. Du kommer inte att bli uttråkad i Dakar! Det är sällan tyst här och den smittsamma musiken och bullriga marknaden är nästan ständigt närvarande som får dig att känna att du har kommer närmare den afrikanska själen. 

Det historiska Senegal: Saint Louis 

Nå, vem hade gissat att Senegal har sitt egen Saint-Louis? Luktar inte detta bara av namnet jazz, historia, kreolisk charm och kolonial arkitektur? Och ja det är precis vad Senegals Saint-Louis handlar om. Denna pittoreska stad ligger 320 km norr om Dakar, vid mynningen av Senegalfloden och precis vid Atlantens inbjudande vågor. Det var i Saint-Louis de första franska bosättningarna skedde under koloniseringen av Västafrika och staden grundades 1659. Här kan du njuta av imponerande byggnader i den franska kolonialtiden, charmas av gammaldags atmosfär med häst och vagn och njut av den årliga jazzfestival som vanligen äger rum i slutet av maj. 

Saint-Louis i Senegal är uppbyggda på samma sätt som många andra kreolska städer som New Orleans, Havanna i Kuba och Salvador do Bahia, Brasilien. Det är också en av Senegals mest besökta städer, inte minst tack vare den historiska delen av staden som är belägen på en ö, i en flod, i Senegal som av uppenbara skäl är placerad på UNESCOs världsarvslista. 

Nationalparker i norra Senegal 

Vi rekommenderar att fortsätta resan i Senegal längre norrut mot gränsen till Mauretanien, där du hittar den enorma nationalparken Parc National des oiseaux du Djoudj som också ligger på UNESCO: s världsarvslista. Här bör man inte missa en båttur på floderna i den lokala båttypen "pirog", varifrån du kan njuta av utsikten till en himmel full av det exotiska fågellivet bestående av flamingor, pelikaner, hägrar och många fler spännande arter. Parken har en av världens viktigaste våtmarker och en av de viktigaste helgedomarna för fåglar och ett klart måste vid resa till Senegal. 

Strax söder om Saint-Louis en finns ytterligare en imponerande nationalpark, Parque Nacional de la Langue Barberie, som verkligen är värt ett besök. 

Casamance: storslagen natur - men var försiktig 

I regionen Casamance, södra Senegal (söder om Gambia, som skär genom Senegal) råder det emellanåt oroligheter varav du alltid bör konsultera UD innan avresa. Casamance erbjuder en sann rikedom av floddeltan, våtmarker och frodig skog - kryddat med några av de bästa sandstränderna och de populära backpacker-byarna Kafountine och Abene. 

Senegals stränder

Ja, stränderna är en stor attraktion längs kusten och är den främsta anledningen varför många väljer att resa till Senegal. Överallt ser man det klarblå vattnet. Här finns massor av badorter för alla smaker - både dyra resmål och enkla byar med spartanskt boende. Och stränder? Det är svårt att hitta bättre i denna del av världen - och i allmänhet. 

Besök också Ile de Gorée, som erbjuder total lugn och avkoppling. Det finns inga vägar eller bilar men massor av smala gränder prydda med imponerande vackra bougainvillea, koloniala hus och ett nästan meditativt lugn. Så varför vänta?

Kontakt