Franska Guyana

Vacker strand på Franska Guyana
 

Resor till Franska Guyana- en sydamerikansk hemlighet

Franska Guyana ligger i Sydamerika, längs Atlantkusten mellan Brasilien och Surinam. I söder finns områden som domineras av låga berg, och i övrigt präglas landet av många låga flodslätter i tropisk regnskog. Detta lilla land är en tropisk, outforskad plats i norra Sydamerika. Boka din resa till Franska Guyana hos KILROY travels!

Franska Guyana är speciellt känt för sina guldgruvor och för att, fram till början av 1950-talet, fungerat som en koloni för fångar. Även "Djävulsön", som har blivit världskänt genom Henri Charriers roman "Papillon", som även har gjorts till en klassisk film är förknippat med Franska Guyana. Dessutom hittar du någonting så ovanligt som rymdstationen för europeisk rymdforskning (ESA), på Franska Guyana nära staden Kourou.

Den franska anknytningen

Franska Guyana kännetecknas av det faktum att det sedan 1667 varit en del av Frankrike, och därför också de senaste decennierna en del av EU. Mestadels av maten är, liksom de flesta andra saker, importerade från Frankrike- som också stödjer landet med olika utvecklingsprojekt för att förbättra landets jordbruk. Turismen är fortfarande relativt begränsad. Och eftersom de flesta produkter transporteras den långa vägen från Europa, kan det vara relativt dyrt att besöka Franska Guyana - men också ett stort äventyr!

Befolkningen 

Franska Guyana är glesbefolkat och har färre än 200.000 invånare. De flesta bor längs kusterna vid Atlanten, där många lever på fiske.

Hälften av befolkningen är ättlingar till afrikanska slavar, och endast ca fyra procent härstammade från de inhemska indianerna, som framför allt håller sig till den centrala delen av landet. Det huvudsakliga språket är franska, men det finns också flera lokala dialekter.

Vildmark och djungelsamhällen

I regnskogarna i Franska Guyana finns fortfarande samhällen som har väldigt lite kontakt med omvärlden. Och även om sjukhus och skolor, i mer tätbefolkade områden längs Atlanten, är mer eller mindre på samma nivå som i den industrialiserade delen av världen, är Franska Guyana egentligen inte en så lätt plats att besöka.  

Det finns till exempel bara ett par hundra kilometer väg, men för de som föredraratt resa någon annanstans än till typiska turistmål, är nog Franska Guyana ett perfekt resmål. Landet är en enda stor oupptäckt vildmark, och här kan du verkligen gå "off the beaten track".

Kontakt