Venezuela

Världens högsta vattenfall Angel Falls i Venezuela
 

Resor till Venezuela - ett exotiskt land

Venezuela, i norra Sydamerika ligger just norr om ekvatorn och är en av de mest exotiska länderna på kontinenten. På den karibiska kusten finner du oemotståndliga stränder och inne i landet världens högsta vattenfall och fantastiska bergsformationer. Venezuela erbjuder perfekt landskap för trekking och dykning, ett intressant djurliv i träsken runt Los Llanos och mycket mer. Boka din resa till Venezuela hos KILROY travels!

För den äventyrliga backpackern som letar efter någonting exotiskt och annorlunda, finns det inte många platser på jorden som Venezuela. Detta tropiska land nära ekvatorn har några av de mest fantasiliknande landskap och ger dig en massa olika möjligheter till att dyka, vandra, klättra i berg, se vilda djur och mycket mer.

Caracas och Choroni

Om du flygertill Venezuela kommer du antagligen landa i huvudstaden Caracas. Detta är en hektisk stad med mycket fattigdom och kriminalitet. Staden har definitivt en charm, men om du inte har oceaner av tid föreslår vi att du ser höjdpunkterna i staden och sedan beger dig ut på landet. När du lämnar staden kommer du antagligen att göra det med buss, Venezuela har inget tågsystem så nästan all transport sker med buss. Det finns däremot gott om dem, i olika prisklasser och kvaliteter.

Åk till sjöstaden Choroni, en vacker stad belägen på den karibiska kusten, ungefär tre timmars bilfärd från Caracas. Även om du inte kommer ha Choroni för dig själv så är det ett perfekt ställe att ta en paus och vila ut dig på innan du ger dig ut på landets alla fantastiska äventyr och fascinerade landskap.

"The Lost World"

Det var Venezuela som inspirerade författaren Arthur Conan Doyle att skriva sitt mästerverk The Lost World, och när du kommer hit är det Inte svårt att se varför! La Gran Sabana i sydvästra delen av Venezuela med berget Roraima som är en så kallad tepuis, ett berg med platt topp, hamnar på många resandes lista som en av världens vackraste plats! Det finns ett flertal sådana berg längsmed gränserna till Brasilien och Guyana och dessa surrealistiska berg och La Gran Sabana är helt klart värt ett besök!

Det finns något inspirerande i luften uppe på Mt. Roraima, på grund av dess isolation på bergstoppen har floran och faunan utvecklats helt annorlunda än i resten av Venezuela. Här hittar du köttände växter och många andra underliga växter och insekter som inte finns på många andra platser i världen, tyvärr så finns det inga dinosaurier dock!

För att komma till toppen måste du vandra, och det finns många guidade turer upp för berget på grund av sin popularitet. Men det betyder inte att du inte kan klara av det själv, det finns många vägar upp för berget med olika svårigheter och det går att bestiga det helt själv. 

Canaima och Angel Falls

Mt.Roraima ligger i Canaima national park, en fantastisk plats inte minst för att Salto Angel ligger här. Salto angel, eller angel falls som vi känner det som är världens högsta vattenfall och här faller vattnet inte mindre än 979(!) meter från en av de platta bergstopparna. Man kan se det från luften eller marken, men det kanske mest sagolika med detta vattenfall är att vattnet blir till dimma på vägen ner så det bör ses från marken för bästa wow-effekt!!

Att ta sig till Canaimas är väldigt dyrt, då det enda sättet att ta sig dit är via flyg. Visst är det alltid något mystiskt med att ta sig till svåråtkomliga platser, det tar ungefär 2 dagar till fots och med kanot från Canaimas flygplats för att komma fram till fallet.  

Resten av Canaima national park är självklart värt att utforska också, här finns det en massa idylliska platser med mindre vattenfall och vackra utsikter. Ta en kanot uppför floden stanna vid en strand och ta dig tid till att insupa omgivningen. Vattnet i floderna har en underlig röd-brun färg för att spä på mystiken som genomsyrar hela parken.

Berg eller stränder?

När du är klar med Canaima har du en massa val på saker att se och göra i Venezuela. Du kan ta bussen till Merida i västra delen av landet, det är precis i den norra toppen av Anderna. Merida ligger i en frodig dal mittemellan bergen och är en livlig och populär studentstad, med många restauranger, nattklubbar och aktiviteter. Härifrån kan du ta den högsta och längsta linbanan i världen till toppen av Pico de Espejo på 4765m och speja ut över Anderna som sträcker sig till horisonten. Eller vandra i bergen, kanske till och med våga dig på att bestiga något av dem? Anderna kallas i det här området Sierra Nevada de Merida och erbjuder vackert sceneri som innefattar glaciärer och laguner med kristallklart turkost vatten.

Efter att du bestigit berg och kämpat med långa vandringar låter väl karibiska kusten som ett lovande resmål? Här ligger den ena oemotståndliga stranden efter den andra med vit sand och svajande palmer! Missa inte Playa Medina på Paria halvön, det är en av landets absolut bästa stränder. Den är bara några hundra meter lång men vackert inramad av palmer och övervuxna klippor. Du kan lätt stanna hela dagen och det finns ett par enkla bungalows kompletta med hängmattor i skuggan av palmerna. Välkommen till paradiset!

Dykning, snorkling och falmingos

Lite längre västerut och en kort flygtur (eller lång båttur) ut från kusten ligger ögruppen Los Roques, Venezuelas bästa öar för dykning. Los Roques består av 300 öar med vita stränder omgivna av kristallklart vatten fullt av koraller och exotiska fiskar. Det marina livet här är fascinerande och hela området är en skyddad national park, och du kommer att förstå varför när du kommer hit. Det är överväldigande vackert och du kommer önska du kunde stanna för evigt!

Det finns andra fina strandresorts längsmed kusten av fastlandet, Chichiriviche (det gör inget om du inte kan uttala det!) till exempel, ligger inte långt från Caracas och har vackra stränder och bukter. Det ligger inte långt ifrån Morocoys national park heller, och där kan du snorkla se flamingos eller den vackra ibisen.

Los Llanos, Orinoco och Amazonas

Även fast det är väldigt frestande att stanna på kusten för evigt rekommenderar vi varmt att spänna fast ryggsäcken, snöra skorna och bege sig söderut till Los Llanos. Llano betyder prärie, men är också en träskmark. Här får du se det riktiga Amazonas och dess djurliv. Djuren som annars är svåra att se i de övervuxna urskogarna är lättare att se här. Los Llanos är rikt på anakondor, apor, armadillos, myrslokar, krokodiler, papegojor och mycket, mycket mer. Vi rekommenderar att stanna på någon av boskapsrancherna i området, det finns inget bättre sätt att ta in hela upplevelsen än med en äkta cowboy touch!

Ni kan ta er längre söderut längs den kända Orinoco floden, Venezuelas största, som ger er chansen att stanna i någon av de mindre indianbyarna. Eller kanske ta er hela vägen in till Amazonas och Brasilien… 

 

Kontakt