Kazakstan

Astana - Huvudstaden i Kazakstan
 

Resor till Kazakstan - Hjärtat av centrala Asien!

Kazakstans naturliga skönhet är imponerande. Landet har en så varierande natur att äventyrare och friluftsfantaster inte får missa den här delen av världen! Upplev djupa dalar, höga berg och glittrande små sjöar. Få en glimt av Kazakstans levnadssätt och smaka shubat. Boka din resa till Kazakstan hos KILROY travels!

Kazakstan är fortfarande ganska outforskat, så det är en perfekt destination för backpackers som vill slippa de vanliga turistdestinationerna. Landet är idag mest känt för komikern "Borat", men det är även det nionde största landet i världen. Landet gränsar till Kina, Kirgizistan, Ryssland, Turkmenistan, Uzbekistan och det Kaspiska havet. Om du bestämmer dig för att bo eller umgås med lokalbefolkning kommer du bli överraskad över deras överväldigande gästvänlighet och deras skicklighet på hästryggen. 

Almaty

Almaty var tidigare Kazakstans huvudstad, och är den största staden i landet. Den används mest som en knytpunkt för tranporter till landet eller utflykter, men är väl värt att stanna i några dagar. 

Almaty har länge haft en rysk levnadsstandard, men har på senare tid blivit mer Kazakstanskt. När du vandrar genom staden kommer du se den moderna arkitekturen, fontäner och vackra parker. I Almaty hittar du bra hotell, restauranger, affärer, caféer och teatrar. Staden har även Kazakstans bästa uteliv.

Panfilov park och museer

Panfilov park är ett måste att besöka då världens högsta träbyggnad står här. Du kan även få den bästa upplevelsen av finsk och rysk bastu i landet. Ta även en sväng förbi stadshuset och "nya torget" där alla parader och festivaler hålls. Om du är sugen på museer skall du besöka Stadsmuseet, Statliga konstmuseet, där man kan se traditionella kläder och smycken, och Kazakstans musikmuseum.

Trekking och skidåkning 

Kazakstan är känt för ha ett kuperat landskap och en vacker bergskedja. Här hittar du de två mest nordligaste bergstopparna på över 7000 meter. Bergen Medeu (1700m) och Chimbulak (2300m) är två perfekta tillflyktsorter för friluftsentusiasten. På Medeu kan du åka skridskor och Chimbulak är en skidort en halvtimme från Almaty. Från båda bergen kan man gå långa vandringsturer och ett bra exempel är till sjön Issyk-köl, men kom ihåg att det är lavinvarning året om! 

Utomhusaktiviteter

Himmlabergen - Tian shan bergskedjan har flera toppar värda ett besök, och missa inte de tre blåa bergsjöarna Kolsai som ligger nära Kungei alatau kedjan. Här kan du göra fiskeutflykter, båtturer, rida och simma. På vintern kan du även åka skidor och skridskor i området.

Vattenaktiviteter

Vattensportsfanatiker som gillar att paddla kanot kan även finna nöje i Kazakstan. Bästa platsen för detta är Ill river som ligger mellan sjöarna Qapshaghy och Balhash.

Flamingos, skeppsvrak och fantastisk natur!

Naturreservatet Kurgaldino i norra Kazakstan är den nordligaste platsen i världen där man kan se rosa flamingos. Reservatet Naurzum har ett varierande landskap, allt ifrån lummiga skogar till sanddyner. I Naurzum kan du även få chansen att se svanar och örnar. Mitt i landet ligger sjön Balkhas som består av hälften salt- och hälften sötvatten. Om du har tid över så måste du ta dig till Aralsjön på skeppsvraksutforskning. 

När ska man åka

Vintrarna i Kazakstan är bistra och kalla, så bästa tiden att åka är under den varma sommaren som sträcker sig från juli till augusti, men det går självklart att åka redan i maj eller så sent som september. Trekkingentusiasten bör åka någon gång under sommaren och vintersportaren bör besöka landet någon gång mellan november och april.

Ta sig runt

Du kan flyga till både Alamaty och Astana från Europa. Väl i Kazakstan tar du dig runt med buss eller taxi, men vägarna är ganska dåliga och gropiga, och du bör hålla dig till licensierade förare i storstäderna.

Om du ska vidare ut i världen går det bra att ta tåget, härifrån kan du ta dig till Novosibirsk i Ryssland eller Tashkent i Uzbekistan med olika stopp på vägen. Från Almaty kan du ta buss till Ürumqi, Yining och Zarkhent. Att ta sig till Kirgizistan kan vara lite svårare. Ett bra tips är att skaffa tågbiljetter i förväg och ta med dig egen mat, se även upp för ficktjuvar.

KILROYs tips

Pröva det kosackiska chai-teet "Chai-Khan". Om du tar dig ut på landet kan du få chansen att pröva "shubat" som är kamelmjölk. Pröva också rätten Plov, som består av stekt ris, morötter, kött och russin eller tomter. 

Då Kazakstan är ett ganska avancerat resmål för de ensamma resande, så rekommenderar vi att man bokar in en tur. Då får du hela upplevelsen och slipper ödsla tid på att organisera och planera allt själv. Kontakta oss så hjälper våra duktiga reseexperter gärna till!

Ett sista tips: Se till att fixa visum innan du kommit till landet.

Kontakt