Kirgizistan

Tält i Kirgizistan
 

Resor till Kirgizistan - Berg & orörd natur!

Kirgizistan har en otroligt vacker och orörd natur. Ofta kallas landet för Centralasiens Schweiz och dess bergiga landskap erbjuder många spektakulära sevärdheter för dig att utforska. Här finns perfekta trekking- och campingmöjligheter. Boka din resa till Kirgizistan hos KILROY travels!

Off the beaten track!

Kirgizistan är en oexploaterad destination, även om landet har mycket att erbjuda för den som söker spektakulära vyer! Mer än 80% av landet består av berg, dalar, ljusblå sjöar och glaciärer som skapar en alp-liknande skönhet. 

De höga bergen omfattar fem av världens tolv högsta toppar. Befolkningen är en rik blandning av Kirgizistanier (64,9%), uzbekistanier, ryssar och över 30 andra stammar och nationaliteter. Kirgizistan är ett muslimskt land och 75% av befolkningen är muslimer. Men för de flesta Kirgizistanier innebär islam mer en kulturell bakgrund och inte något som praktiseras dagligen. Landet erbjuder sina besökare perfekta trekking- och campingmöjligheter och vill du kan du också hyra en lokal guide!

Traditioner

Det är omöjligt att berätta om Kirgizistan utan att nämna några av deras traditioner som gör dem stolta över att vara dem de är. 

Att rida är en stark tradition. Hästen sägs vara den käraste ägodel för en kirgizistanier. Den finns flera populära sporter som involverar hästar. Några av dem är "Kyz Kuumai", en kysslek där en man jagar en kvinna för att få kyssa henne. Om han inte lyckats få en kyss får kvinnan slå honom med sitt ridspö! Två andra populära hästsporter är "Oodarysh" och "Kok Boru".

"The Epic", vilket är en traditionell episk dikt skriven av den nationella hjälten Manas, är oerhört betydelsefull för kirgizistanier. Det sägs att det var han som enade de Kirgizistanska stammarna mot dess fiender. Musiken spelar en annan stor roll för landets traditioner. Kanske känner du igen ljudet av instrumentet "komuz" som just kännetecknar den centralasiatiska musikens toner. Klassiska maträtter som du bara måste testa när du är här inkluderar Kirgizistanska plov, lagman, manti och den alkoholhaltiga nationaldrycken kumiz, som i huvudsak består av jäst hästmjölk!

Bishkek 

Bisjkek är landets huvudstad och den största staden i Kirgizistan. Den rena stadskärnan har ett antal byggnader med typisk sovjetisk stil och orientalisk arkitektur som du kan spana in. Staden har också många monumentala sevärdheter, tex monument av Manas som är den mest kända. Är du trött på sevärdheter och sugen på att festa loss, finns här ett antal klubbar och diskotek som har öppet långt in på småtimmarna!

Osh

Osh är den näst största staden i Kirgizistan och var en del av "Sidenvägen" i århundraden. Stadens bazaaren sägs vara äldre än självaste Rom och är värt ett besök. Södra Osh har en av de mest populära campingområdena i Kirgizistan. Så är du ute efter campinglivet är det här du ska hänga!

Världens näst största bergsjö!

Den isblåa sjön Issyk-Kol är den näst största bergsjön i världen efter Titicacasjön. Ta en tur hit och beundra dess skönhet med de omgivande bergen och glaciärerna. Men glöm inte att ta med dig kameran!

Ridning, trekking och camping 

Att testa ridning i Kirgizistan är en speciell upplevelse. Du kan välja ridning och trekkingturer i många olika varianter och svårighetsgrader. Glöm inte att titta dig omkring och njuta av den vackra naturen på din väg uppför de höga bergen! 

De som är intresserade av trekking kan bege sig till Altyn Arashan. Ett område som är gjord för trekking! När du behöver en paus måste du prova att bada i en av de varma källorna som finns här. 

Sjön Song-Kol som ligger i mitten av landet är en idealisk plats för camping. Du kommer att hitta många sommariga betesmarker som är i full blom. Förmodligen kommer du att träffa på någon av de gästvänliga hedarna och lokala invånare som har sina djur och boskap här på sommaren. Har du tur kanske du blir inbjuden att se de traditionella "jurts-tälten"!

Klimat

Vädret i Kirgizistan beror på vart i landet du befinner dig då det varierar från subtropisk till polärt klimat!Den bästa tiden att besöka landet sträcker sig från juli till september.

Transport

Då Kirgizistan är bergigt, går vägarna igenom branta dalar där det är lerigt och förekommer laviner. Under vintern är det nästan omöjligt att färdas i de allra högst belägna regionerna. Du kan åka tåg men det kan ta tid att ta sig från ett ställe till ett annat. Hästar används också som transportmedel, särskilt på landsbygden och genom ridning kan du komma åt platser som bilar och andra fordon inte kan nå. Vill du ha tips och råd om boende, flyg, turer och upplevelser kan du kontakta någon av våra duktiga reseexperter! 

Kontakt