Turkmenistan

Moskén i Ashgabat i Turkmenistan
 

Resor till Turkmenistan - Mystik & vackra vyer!

Befolknignen i Turkmenistan är mycket stolta över sitt land som omfattas av sandig öknen, berg och Kaspiska havet. Här finns uråldriga hemligheter och spännande sevärdheter redo för dig att upptäcka. Boka din resa till Turkmenistan hos KILROY!

Mystiska och starkt andliga Turkmenistan är mest känd för sin förre president Saparmurat "Turkmenbashi" Niyazov, som byggde ett fantastiskt marmormonument, praktfulla palats och guldstatyer. Fortfarande finns mycket av detta kvar att kolla in. Förutom att hänföras av det vackra landskapet kan du njuta av dess starka kultur och vänliga lokalbefolkning. 

Turkmenistan är ett av Centralasiens mest homogena land. Större delen av landet omfattas av öknen Karakum Black Sand och över hälften av befolkningen lever i fattigdom. Befolkningen är mycket stolta över sin identitet och respekterar dig när du visar respekt för dem. Kvinnor går på gatorna i traditionella färggranna sjalar på huvudet och ankellånga dekorerade klänningar. I likhet med andra nomadiska folkslag, är den turkmeniska mycket välkomnande och gästvänlig, vilket du kommer märka när du reser hit.

Inträde i Turkmenistan

För att få komma in i Turkmenistan kan du behöva hyra en privat guide, och var beredd på att fylla i en hel del dokument. I vissa fall kan du också behöva ha en inbjudan från någon i Turkmenistan. Om du ingår i en "turistgrupp" blir det däremot betydligt enklare. Vill du ha tips och råd om upplevelser i Turkmenistan kan du kontakta någon av våra duktiga reseexperter.

Att prova och köpa!

De vackra mattorna "Turkoman Bokhara" är världsberömda. Deras starkt röda och geometriska mönster kopieras ofta i Indienoch Pakistan. Kanske är det dags att förnya vardagsrummet och köpa med sig en matta hem? Vill du prova typisk turkmenistansk mat bör du testa en av de ryska maträtterna som ofta äts här. Typiska centralasiatiska rätter som plov och stör är andra rätter som du bör prova. Bli du törstig kan du prova vodkan "Turkmenbashi" eller inhemskt te som är mycket smakrikt och som finns på varje restaurang och café.

Städer

Det traditionella livet i Turkmenistan är nomadlivet och landet har många intressanta städer. En gång i tiden var många av dessa städer en del av Sidenvägen!

Ashkabad, huvudstad i Turkmenistan, är den stad som är mest rik på kultur. Här kan du se underbara marmormonument, praktfulla palats och guldstatyer. Besök fantastiska bazaaren "Tolkuchka Bazaar", se den 15 meter höga gyllene och berömda statyn "Turkmenbashi" som roterar för att möta solen. Kolla också in flaggstången Ashgabat, som är den högsta i världen!

För ca 2000 år sedan var de antika städerna Merv, Dekhistan och Konye-Urgench oaser för husvagnar och karavaner längs den gamla Sidenvägen. Idag hittar du forntida efterlämningar och keramikskärvor just här. I Konye-Urgench kan du se antika minareter, mausoleums och palats, en gång tillhörde den ärorika Khorezmshahs rike.

Se och göra

Stora naturupplevelser väntar på dig i Turkmenistan. Kow Ata är en underjordisk svavelförenad sjö, bara ca 1 timme från Ashgabat. Ta en tur hit och njut av att simma i en avkopplande, mineralrik och läkande sjö. Öknen Karakum Black Sands färgade dalar, dinosauriefotspår, månlandskap och brinnande gaskratrar är också värt ett besök för en naturälskare! Darvaza Flaming Crater, är en annan brinnande gaskrater som skapats av misstag och som ofta jämförs med helvetets portar. För dig som är intresserade av historia är Gonur en fascinerande plats att besöka eftersom det är en av de största arkeologiska utgrävningarna i världen, nära staden Merv. 

Om du blir sugen på att shoppa ska du bege dig till Yimpas Shopping Center. Här hittar du allt du kan tänkas behöva under ett och samma tak. Om du blir hungrig finns food courts och om du vill göra något annat mellan all shopping finn biljardbord, tennisbanor och bowlingbanor.

Klimat

Klimatet är subtropiskt med mycket lite regn under sommaren. Vintrarna är milda med torka i söder och mycket kallt i norr. Vill du inte ha allt för varmt bör du undvik att resa hit i juli och augusti då temperaturen kan nå så högt som 50 grader. Den bästa tiden att besöka landet är mellan april och juni samt mellan september och oktober.

Transport

KILROY har billiga flyg till Turkmenistan för alla. Ring oss på 0771-545 769 eller boka online! Väl i landet kan du åka inrikesflyg som är otroligt billigt, ca 5 € per resa! Du kan också hyra en taxi, men det är bra att förhandla om priset i förväg med föraren. Att åka tåg går mycket långsamt i Turkmenistan och är inget för den som har bråttom. Åker du på en guidad tur får du den maximala upplevelsen tillsammans med andra sköna resenärer, detta rekommenderas starkt! På en guidad tur kommer du till ställen som turisterna inte vanligtvis hittar.

Att tänka på

Turkmenistan är en totalitär stat under hård politisk kontroll. Besökare bör bland annat tänka på att inte ta bilder av någon i uniform eller i offentliga byggnader.

Kontakt